Járvány és utcai harcok Haitin

Egyre feszültebb a helyzet Haitin, ahol az idei földrengések, áradások után néhány hete a kolera is tizedeli a lakosságot. Több tízezren megfertőződtek, és már legalább ezer ember életét követelte a járvány, amely a főváros, Port-au-Prince után a szomszédos Dominikai Köztársaságban is megjelent.

2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább ezer ember életét követelte eddig a kolerajárvány Haitin, ahol az elmúlt hónapok természeti csapásai – földrengés után a hurrikán, az áradások és a földcsuszamlások – miatt tömegek nem jutnak tiszta ivóvízhez, megfelelő egészségügyi ellátáshoz, illetve élelemhez, és csak a fővárosban, Port-au-Prince-ben legalább másfél millióan élnek sátortáborokban. A kolera gócpontját néhány héttel ezelőtt északon, az Artibone folyónál találták meg, ahol az emberek a folyó fertőzött vizéből ittak. A betegség azóta az ország több településén, sőt a Dominikai Köztársaságban is megjelent. Bautista Rojas, a szomszédos ország egészségügyi minisztere helyi idő szerint kedden bejelentette, hogy Hiquey város kórházában egy 32 éves haiti állampolgárt kolerával ápolnak, a férfi a közelmúltban érkezett Dominikára – közölte az AFP hírügynökség. Pedig a dominikai kormány jó ideje szigorú intézkedéseket hozott, hogy megelőzze a rendkívül fertőző betegség továbbterjedését, így korlátozta a haitiak belépését és a kereskedelmet. A hatóságok egyébként attól tartanak, hogy a rendkívül gyorsan terjedő kolera százezreket betegíthet meg.
A sokszoros csapástól megviselt Haitin eközben egyre feszültebb a helyzet, ráadásul a november 28-i választások közeledtével olyan mendemondák keringenek, amelyek szerint a betegséget a nepáli békefenntartók hurcolták be az országba. Haiti második legnagyobb városában Cap-haitienben az elmúlt napokban fiatal tüntetők csaptak össze ENSZ-békefenntartókkal, kövekkel és palackokkal dobálták a járműveiket. Hinche településen két nepáli katona meghalt, hat megsebesült, amikor egy négyszáz fős tömeg rájuk támadt. Azóta kiderült az is, hogy a kéksisakosok önvédelemből agyonlőttek egy férfit.
René Préval haiti miniszterelnök kedden este a zavargókat arra kérte, hogy működjenek együtt a nemzeti hatóságokkal és a nemzetközi erőkkel. Eközben Cap-haitien Franciaországban tartózkodó polgármestere azt követelte, hogy azonosítsák és büntessék meg azokat, akik a lakosságot lemészárolják. Mint mondta, az ENSZ-katonák azért tartózkodnak az országban, hogy a békét védjék, és nem azért, hogy gyilkoljanak.
A nepáliak szóvivője bejelentette, hogy a tesztek egyetlen katonában sem mutatták ki a kolera kórokozóját. Ugyanakkor közölték, hogy az elmúlt napok incidensei politikai indíttatásúak, a november végére kiírt választások miatt robbantották ki őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.