Javaslat uniós pénzügyi alapra

Magyarország olyan uniós pénzügyi alap létrehozását kezdeményezi, amely az ajkai térségben bekövetkezetthez hasonló környezeti-ipari katasztrófa esetén biztosítaná a kárfelszámolás anyagi fedezetét – jelentette be tegnap Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.

Munkatársunktól
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírálják a sikerdíjas ügyvédi megbízást. A Jobbik etikátlannak tartja, hogy Magyar György ügyvédi irodája – amint azt tegnap a Magyar Hírlap megírta – 13 százalékos sikerdíjazásért vállalja a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak jogi képviseletét. Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője kifejtette: már a tragédia másnapján a Devecserben tartott lakossági fórumon azt ajánlották az embereknek, hogy Magyar György ügyvédi irodájával kössenek szerződést, más iroda szóba sem került. Bár egy későbbi lakossági fórumon azt mondták, a károsultaknak semmit nem kell fizetniük, ehhez képest a kiküldött szerződéstervezetekből az derült ki, hogy aki a jogerős ítélet előtt felmondja a megbízást, annak 50 ezer forintos (plusz áfa) óradíjjal számlázzák ki az addig elvégzett munkát. Ha a pert megnyerik, akkor pedig 13 százalékos sikerdíj illeti az ügyvédi irodát. A jobbikos képviselő szerint ez nem igazán méltányos azokkal az emberekkel szemben, akik mindenüket elveszítették. Hegedűs László, a Fővárosi Ügyvédi Kamara volt elnökhelyettese a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: a jogszabály szerint az ügyvédi díjazás szabad megállapodás tárgya, tehát a szóban forgó szerződés nem jogszerűtlen, ugyanakkor szerinte erkölcsileg helytelen. Magyar György ügyvéd lapunknak elmondta: senkitől nem kértek és nem is kaptak pénzt. Kiemelte: az ügyvédi megbízásokat a bíróságnak be kell nyújtani, és az alapján döntenek a perköltségről. Pernyertesség esetén a költségeket a károkozó fizeti, vagyis a sikerdíj nem a károsultaknak járó jóvátétel összegéből jön le – hangsúlyozta. Méltatlannak tartja, hogy az idejét ilyen lejárató kampányra pazarolja, amely mögött szerinte két csalódott ajkai ügyvéd áll, akiket zavar, hogy a helyiek nem őket bízták meg a jogi képviseletükkel. Hozzátette: eközben az általa vezetett iroda gőzerővel dolgozik a több mint ötszáz magánügyfél és az érintett önkormányzatok érdekeiért; elérték, hogy vagyonzárat rendeljenek el a Mal Zrt. tulajdonosainál, illetve soron kívüli előzetes szakértői bizonyítást és kártérítési előleget harcoltak ki. Szerinte egy ügyvédet a hatékonysága alapján kell megítélni.


A térségben tartott nemzetközi sajtóbejáráson Illés Zoltán elmondta, az EU-ban létezik katasztrófa esetére anyagi segítséget nyújtó alap, de az az ilyen környezeti-ipari katasztrófákra nem biztosít forrást. Dobson Tibor kármentesítési szóvivő ugyanitt szólt arról, várhatóan a hét végéig ad elegendő helyet a vörösiszapos hulladéktározó a Devecserből származó veszélyes anyagoknak. Eddig csaknem másfél millió köbméternyi szennyező anyagot szállítottak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által kijelölt VI-os tározóba, a városban még 225 házat kell elbontani. A bontás pedig még másfél millió köbméternyi vörösiszapos hulladékot eredményez. A Mal Zrt.-t felszólították: jelöljön ki új tározót, ahová a vörösiszappal szennyezett földet és a bontásra váró házak törmelékét szállítani lehet.
Közben újabb védőgát építéséről döntött tegnap a Veszprém megyei védelmi bizottság, amely a vasutat fogja védeni, és a forgalom újraindításához szükséges – közölte Lasztovicza Jenő, a testület elnöke, hozzátéve, az alapozás ma kezdődhet.
Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos egyébként tegnap díszparancsban méltatta annak a 60 tűzoltónak és katasztrófavédelmi szakembernek a munkáját, akik elsőként – védőfelszerelések nélkül – kezdték meg az elöntött házakban élők mentését. Az október 4-én bekövetkezett katasztrófa után elsőként bevetett tűzoltók közül tucatnyian szereztek égési sérüléseket a vörösiszapos víztől, mert ők sem tudták az első percekben, milyen anyaggal van dolguk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.