Jó esély nyílik a gazdasági növekedésre

A kormány intézkedései bőven megtérítik a válságadók várható negatív hatását a növekedésre – állítják szakemberek. Szerintük reális cél a három százalék körüli növekedés a következő évben.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedül marad pesszimista jövőképével az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a következő évi GDP-növekedési előrejelzését Magyarország számára a héten 2,1 százalékról 1,7-re rontotta. A kormány ezzel szemben háromszázalékos bővülést jelez a következő évre, amit elemzők is reálisnak tartanak. Még az új kabinet által „udvariasan kitessékelt” IMF is optimistább az EBRD-nél: 2011-re két és fél százalékos növekedést vár hazánkban.
– A kormány eddigi bejelentései bőven képesek kiküszöbölni az új intézkedések esetleges növekedésgátló hatásait. A három százalék tehát elérhető célnak tűnik – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szerinte ha a válságadó miatt egy-két áruházlánc terjeszkedése el is marad, az autóipari beruházások pozitív hatása a GDP-re ezt kompenzálni fogja. A kormány a Mercedes- és az Audi-fejlesztések mellett jövőre hasonló bejelentéseket helyezett kilátásba. A növekedés irányába mutat az is, hogy 2013-tól a nyereségadó minden vállalat számára tíz százalék lesz.
– Örömmel látjuk, hogy az új kormány gazdaságpolitikai lépéseivel segíti a növekedést – jegyezte meg egy konferencián tartott előadásában Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke is. A hazai gazdasági fellendülés kulcskérdése a foglalkoztatás bővítése, s a jövő évtől érvénybe lépő új adószabályok épp ebbe az irányba mutatnak. Kovács szerint a kis- és középvállalatok (kkv) piaci helyzetét javító Új Széchenyi-terv is előrelépést hoz e téren. Helyes útnak véli, hogy a kormány a kkv-kat és a termelői ágazatokat támogatja intézkedésein keresztül.
A jövő év elején hatályba lépő és már megvalósított adóváltozások növelik a magyar gazdaság versenyképességét Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint is. Úgy látja, az adómérsékléssel párhuzamosan a bürokráciát is jelentősen csökkenteni kell, s vissza kell szorítani a feketegazdaságot annak érdekében, hogy középtávon érdemben bővülhessen a gazdaság. Parragh László az Út a jövőbe című rendezvényen tartott előadásában arra is kitért, hogy – mint jelezték annak idején – a Bajnai-kabinet megszorító intézkedései az ígért növekedést nem hozták meg. Éppen ezért is kellett alapjaiban megváltoztatni az új kormánynak a gazdaságpolitikát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.