Jogerősen pert nyert a Mol

Munkatársunktól
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen pert nyert a Mol Nyrt. a Szurgutnyeftyegaz által az orosz társaság részvénykönyvi bejegyzésével kapcsolatban indított perben – közölte a magyar olajipari vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján tegnap.
A Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozatával helyben hagyta a Fővárosi Bíróságnak a Szurgutnyeftyegaz keresetét elutasító ítéletét.
A Szurgut még 2009-ben kérte azon határozat hatályon kívül helyezését, amellyel az orosz társaság részvénykönyvi bejegyzését a Mol igazgatósága elutasította. Mint ismert, az orosz cég 21,2 százalékos részesedést szerzett a Molban úgy, hogy a részvénycsomagot megvásárolta az osztrák OMV-től. A részvénykönyvi bejegyzéshez azonban ebben az esetben a Magyar Energia Hivatal engedélyére is szükség van, amely viszont azóta sem hagyta jóvá a regisztrációt. Ezt azzal indokolta a hatóság, hogy az általa a Szurgutnak feltett kérdésekre az orosz cég nem válaszolt kielégítően. A Szurgutnyeftyegaz részvényvásárlása az OMV szempontjából is érdekes, mivel emiatt bennfentes kereskedés gyanújával vádat emeltek a héten az osztrák konszern vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer ellen. Tavaly március 23-án a vállalatvezető 632 ezer euró értékben vásárolt OMV-részvényeket. Egy héttel később az OMV teljes Mol-részesedését eladta a Szurgutnak, ezt követően 24-ről 26 euróra emelkedett az OMV árfolyama.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.