Kártérítést ítéltek meg egy károsultnak

A kormány egy pénzügyi alapból finanszírozza a vörösiszap-katasztrófa miatti védekezést és újjáépítést – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter. Egy károsultnak eközben ideiglenes intézkedésként tízmillió forint kártérítést ítélt meg a bíróság.

Velkei Tamás
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány egy, a pénzügy tárca által kezelt, úgynevezett felülről nyitott pénzügyi alapot hozott létre, és megkezdi az iszapkatasztrófa után elvégzett védekezési munkálatok költségeinek kifizetését, valamint biztosítja annak a közművesítéssel kezdődő építkezésnek az anyagi feltételeit, amely a károsultak számára készülő új lakóházak építéséhez szükséges – jelentette be a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Pintér Sándor belügyminiszter. Úgy fogalmazott: a kormány garantálja, hogy megelőlegezi a kártérítés összegét, ezért – azzal együtt, hogy senkit sem kíván befolyásolni a döntésében – nem javasolja, hogy a károsultak elkapkodják az egyedi kártérítési igényük benyújtását. A miniszter a katasztrófa okozása miatt indított büntetőeljárásról lapunknak azt mondta: a nyomozás során eddig több mint hatszáz tanút hallgattak ki, a szakértők jelenleg is dolgoznak a rájuk bízott feladatok teljesítésén, és az ORFK a közeljövőben tájékoztatást ad az eljárás fejleményeiről. Mint mondta, a kabinet elfogadta a térségben kihirdetett vészhelyzet további fenntartását.
A Fővárosi Bíróság tízmillió forint kártérítést ítélt meg Konkoly Józsefnek, a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának. A pénzt a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek 8 napon belül ki kell fizetnie. A bíróság az ideiglenes intézkedésről október 20-án, a felek meghallgatása nélkül döntött. A bírósági indoklás szerint Konkoly József több mint 19,3 millió forint vagyoni kártérítésre nyújtott be igényt amiatt, hogy a vörösiszap tönkretette a házát, a telkét és a garázsát. A bíróság megállapította: a kérelmező különös méltánylást érdemlő jogvédelme érdekében szükség van az ideiglenes intézkedés elrendelésére, amelynek részeként az alperest a kérelemben megjelölt összeg megfizetésére kötelezte.
A vörösiszappal elöntött Devecser romák által lakott Dankó-telepének felszámolását, az ott élő több száz ember lakhatásának sürgős megoldását kérte Makai István, a Roma Polgári Tömörülés (RPT) elnöke a megye és a város vezetőitől.
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke földcserével és energianövény-termesztéssel segítené a vörösiszappal elöntött területeken gazdálkodókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.