Kerülő út a Merapi vulkán miatt

Miután az újból kitörő Merapi vulkán füstöt okád magából, a nemzetközi légitársaságok tegnaptól nem közlekedtetik járataikat az indonéz tűzhányó térségében. Izlandon időközben újabb tűzhányók kitörése várható.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem közlekedtetik járataikat a nemzetközi légitársaságok tegnap óta az indonéziai Merapi vulkán közelében, mert az egy hete működő tűzhányó füstje nehezíti a látást a térségben. Néhány társaság gépei kerülőt tesznek, a Szingapúr és Malajzia közötti járatokat azonban törölték – adta hírül a BBC. Tudósok arra figyelmeztettek, hogy a múlt kedden kitörő tűzhányó működése akár hetekig is eltarthat. Tegnap reggeli helikopteres felvételeken jól látható, hogy a Jogdzsakarta városától harminc kilométerre lévő Merapiból – a füstön kívül – izzó láva ömlik.
Mint arról beszámoltunk, a Jáva szigetén lévő Merapi háromszor tört ki az előző egy hétben. A múlt keddi és csütörtöki kitörésnek 38 halálos áldozata volt. Falvak égtek le, földek perzselődtek fel, öszszesen hatvanezer embert kellett kitelepíteni otthonából. A vulkán hétfő reggel több száz méter magas forró hamufelhőt lövellt ki magából. A harmadik kitörés esetleges áldozatairól egyelőre nem érkeztek beszámolók.
Izlandon időközben újabb tűzhányók kitörése várható, hónapokkal azután, hogy az Eyjafjöll vulkán tavaszi aktivitása a második világháború óta nem látott légtérkorlátozásra kényszerítette Európát. Ezúttal a Vatnajökull jégsapkája alatt szunnyadó Bárdarbunga és Grimsvötn kezdett ébredezni – írta a távirati iroda. Szeptember vége óta a szakemberek rendszeresen észlelnek rengéseket a tűzhányók alól, ezek alapján pedig mindkét vulkán kitörését valószínűsítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.