Kétes szavatossági dátumok a Tescónál

Jogszabályellenesen, egy nappal hosszabbítja meg a pultból értékesített terméknél a fogyaszthatósági időt a Tescónál használt mérleg – figyelmeztetett nyáron a vállalat minőségellenőre. Ennek ellenére az egyik áruházban nemrég azért vontak felelősségre egy dolgozót, mert az előírásoknak megfelelően egy nappal a szavatossági dátum előtt leselejtezett egy bőrös combot. A Tesco szerint a termékeken jelzett dátumok a valódi szavatosságot jelölik.

Bákonyi Ádám
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kedvelik a fogyasztóvédelmet. Egy 2008-as belső utasításból kiderül, hogy a Tescónál nem kedvelték a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget. „Az elmúlt időszakban, mint ti is tapasztaltátok, rendkívüli módon megnövekedett a fogyasztóvédelmi ellenőrzések száma, már-már olyan szinten, ami az áruházak működésében néhol problémát, fennakadást jelentett” – indokolták, hogy miért vezetnek be új eljárási szabályokat a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel kapcsolatban. Ezek között szerepel, hogy a dolgozók a jegyzőkönyvekkel kapcsolatban „semmilyen nyilatkozatot ne tegyetek, szóban sem, még csak egyszerű aláírás vagy szignó sem szerepelhet a jegyzőkönyvön. Ez vonatkozik bármilyen megállapításra, legyen az akár lejárt termék is”.


Jelenleg jogszabályi követelmény, hogy 24 órán belül kell értékesítenünk a kereskedelmi előcsomagolású, valamint a pultból értékesített termékeket (tőkehúsok, csemegetermékek, felvágottak, húskészítmények, hidegkonyhai termékek, gyártmányalap nélküli sajtok), ezért szerepel a mérlegcímkén a fogyaszthatósági idő után az óra, a perc is. Amikor a csomagolás, illetve a pultból történő kiszolgálás a fogyaszthatósági idő napján történik, a termék mérlegcímkéjén a másnapi lejárati idő jelenik meg, ami a fogyaszthatósági idő meghosszabbítását jelenti – olvasható abban dokumentumban, amiben a Tesco saját minőségellenőre, úgynevezett QAM-je figyelmeztette az egyik áruházat.

*

Eszerint „ezt a problémát több áruházunkban kifogásolta a hatóság, és kilátásba helyezte, hogy amennyiben fogyaszthatóságiidő-meghosszabbítást tapasztal, súlyos bírságokra számíthatunk. A mérleges céggel megvizsgáltuk a lehetőségeket, jelen pillanatban nem tudunk biztosítani olyan technikai megoldást, amivel elkerülhetjük a fogyasztási idő meghosszabbítását. A további büntetések elkerülése érdekében a felsorolt területeken a pultos és előre csomagolt értékesítés a termék fogyaszthatósági idejének lejárta előtti nap 24 óráig lehetséges. Tilos a lejárat napján terméket értékesíteni. Ezeket normál folyamat szerint le kell selejtezni”.
A jelek szerint egyes áruházakban nem fogadták meg a QAM tanácsát. Egy lapunk birtokába jutott novemberi jegyzőkönyv szerint a Tesco egyik alkalmazottját azért vonták felelősségre, mert „10. 27-én a munkavállaló a selejtpolcra helyezett egy 10,88 kg-os bőrös combot, amelynek szavatossági ideje 10. 28. volt. A termék selejtpolcra helyezését nem jelezte sem az ügyeletes friss árus osztályvezetőnek, sem az ügyeletes igazgatónak. A termék idő előtti leselejtezésével nettó 7107 forint kárt okozott”. A jegyzőkönyv szerint a munkáltató arra kéri az egyik tanút, hogy „kérlek, mondd el, árulhatunk-e olyan terméket, ami aznapi szavatossági idejű”. A válasz szerint „igen, árleütéssel és manuális dátumátállítással, erre áruházi szabály van”. A munkáltató ezután azt kérdezi az alkalmazottól, hogy: „Te miért nem alkalmaztad ezt a szabályt? (…) Három hónapja dolgozunk együtt, hogyhogy nem hallottál erről?”
Lapunk megkereste a Tescót, hogy sikerült-e megoldani a problémát, miszerint a mérlegelés napján az aznapi fogyaszthatósági idő jelenjen meg. Válaszuk szerint csak olyan termék kerül a pultokba, amelynek a lejárati ideje legalább másnapi, a dátum pedig minden esetben megfelel a szavatossági időnek. Másik kérdésünkre, hogy mit jelent „a manuális dátumátállítás” kifejezés, azt mondták: a gépek automatikusak, amelyekbe nem lehet belenyúlni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.