Kevesebb állástalan

A munkanélküliség csökkenésének köszönhetően közel negyvenezerrel több embernek volt munkája a nyáron, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Az idei esztendőt tekintve a harmadik negyedévben volt a legkevesebb a nyilvántartott állástalanok száma.

Bodacz Péter
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kisvárosnyi emberrel többen dolgoznak legálisan, mint egy évvel korábban: a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint az idei legalacsonyabb szintre, 10,9 százalékra csökkent a hazai munkanélküliség a harmadik negyedévben. A foglalkoztatottak száma 3,823 millió volt, ami 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az idén a munkanélküliek aránya az év eleji 11,8 százalékról a május–július közötti időszakban 11 százalékra csökkent, és ezen a szinten maradt június és augusztus között is.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a javulást a távirati irodának nyilatkozva a fordulat egyértelmű jeleként értékelte. A szakember szerint már erőteljesen megindult a munkahelyek számának növekedése az exportra termelő ipari cégeknél, és ez a folyamat a további hónapokban is fennmaradhat. – Több meginduló beruházás is javította az adatokat, ráadásul egyelőre a legnagyobb külpiacunkat jelentő Németország felől semmi jele a gazdasági növekedés lassulásának – fogalmazott Suppan Gergely. Az elemző hangsúlyozta: a nyár eleji rossz időjárás miatt a szezonális munkások alkalmazása csak késve kezdődött el, ami vélhetően közrejátszott a harmadik negyedévi adatok kedvező alakulásában. Ugyanakkor van arra esély, hogy a szezonális munkák megszűnésének hatását, illetve egy későbbi külpiaci lassulást a meginduló beruházások és a kedvező belső folyamatok ellensúlyozzák. Az év egészére az elemző továbbra is 11 százalékos munkanélküliségi arányt vár, amely jövőre véleménye szerint 10,5 százalékra csökkenhet.
Egyetlen időszak adatai alapján még korai lenne a trendfordulóról beszélni, hiszen a télen újra emelkedhet a munkanélküliek száma – vélekedett ezzel szemben az Erste Bank elemzője. Árokszállási Zoltán ugyancsak nagy jelentőséget tulajdonított a szezonális munkák megszűnésének. E körből sokakat bocsáthatnak el a télen, és kérdéses, hogy a nagyon lassan beinduló gazdasági növekedés képes lesz-e ezt ellensúlyozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.