Kevesebbet keresünk a szlovákoknál

Munkatársunktól
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország és Szlovákia egyaránt leelőzte Magyarországot az átlagos bruttó fizetések mértékét tekintve – derül ki a három ország béreit vizsgáló Workania állásportál által működtetett Merces.hu kutatói közreműködésével összeállított fizetési felmérésből. A kutatásban részt vevők adatai alapján számított országos átlagfizetések sorrendje 2010 októberében a következő: első helyen havi 244 650 forintnak megfelelő összeggel Csehország, a második 232 960 forinttal Szlovákia, míg harmadik helyen áll hazánk, ahol a jelenlegi bruttó átlagfizetés 218 900 forintot tesz ki.
A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint 2010. január–augusztusban a bruttó átlagkereset – a számviteli nyilvántartások alapján – 202 ezer forintot, a járulékok levonásával számított nettó átlagkereset pedig 132 400 forintot tett ki. A versenyszférában a havi nettó átlagkereset nagysága 132 700 forint volt, ami 8,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, míg a költségvetési intézményeknél 133 200 forint volt a kézhez kapott bér összege, ez pedig 7,8 százalékos növekedést jelentett. A nettó keresetek alakulására döntően a személyijövedelemadó-szabályok változása hatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.