Kezdődik a költségvetés vitája

Orbán Viktor miniszterelnök expozéjával ma délután kezdődik meg az Országgyűlésben a jövő évi költségvetés vitája. A büdzsé az elemzők előzetes véleménye szerint lehetővé teszi, hogy a költségvetés GDP-arányos hiánya 2011-ben az elvárt 3 százalékos szint alatt maradjon.

Munkatársainktól
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtökig tartó általános vitában az Állami Számvevőszék és a költségvetési tanács is kifejti álláspontját a sarokszámokról és a mögöttük meghúzódó gazdasági folyamatokról. A kormány 3 százalékos növekedéssel számol, és újabb válságra nem készül 2011-re.
A költségvetés egészségügyet érintő fejezetéről is beszél lapunknak adott interjújában Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke. A volt szakminiszter úgy fogalmazott: áttörést, paradigmaszerű nagy változást nem lát az egészségügyben, de egyelőre nincs is olyan gazdasági mozgástér, amely ezt lehetővé tenné. Mikolát ugyanakkor aggasztja, hogy a tárca nem eléggé aktív, szerinte több lépést kellene megtenni, akár még az alapos szakmai előkészítés leegyszerűsítése árán is.
A minisztériumok a hétvégén is igen aktívak voltak: számos javaslatot terjesztettek be a törvényhozásnak, egyebek mellett azt, aminek elfogadásával szigorodna a házi őrizet, illetve nyolcezer önkéntes tartalékosi státust létesíthetne a honvédség.
Az utóbbi idők legnagyobb visszhangot kiváltó indítványairól, a 98 százalékos különadót érintő három törvénymódosításról holnap dönt a parlament.

Részletek a 3., interjú az 5.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.