Kgfb-átkötés: tavalyihoz hasonló

Bodacz Péter
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem a szolgáltatót váltók számában, sem a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifák terén nem vár jelentős változást az előző kampányhoz képest a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. Papp Lajos, a szervezet elnöke a szombaton startoló kgfb-kampány kapcsán rendezett tegnapi sajtótájékoztatón kifejtette: adatbázisuk alapján az autósok 25-30 százalékának változhat a biztosítási díja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) azon új előírása nyomán, miszerint a tarifát ezentúl nem a motor hengerűrtartalma, hanem teljesítménye alapján kell meghatározni. A szakember szerint a különböző szolgáltatók e téren jelzett prognózisa nagyban különbözik egymástól, aminek hátterében nemcsak az adatbázisok eltérései, hanem üzletpolitikai megfontolások is meghúzódhatnak. – A legtöbben már jelenleg is az optimális biztosítási díjjal rendelkeznek, azaz további megtakarítás nem feltétlenül realizálható. Mindezek alapján számottevő növekedésre a biztosítót váltók számában nem számítunk annak ellenére sem, hogy a díjszámítási alap változása mind pozitív, mind negatív irányban befolyásolhatja a tarifákat – húzta alá Papp. Mint figyelmeztetett, az ügyfelek körülbelül tizedét érintheti problémaként, hogy forgalmi engedélyében hibásan szerepel autója teljesítménye, amely további kérdéseket vethet fel az ügyintézés során.
Az új szabályokra figyelmeztet a PSZÁF is, amely szerint a legfőbb változás a váltásra most nem jogosultak körét érinti: akik gépjárművüket az idén vásárolták, a meglévő kgfb-szerződésüket december 31-i hatállyal nem mondhatják fel, hiszen a szerződés évfordulója az egyéves biztosítási időszak figyelembevételével 2011-ben, a vásárlás évfordulóján lesz. Aki mégis így tesz – hangsúlyozza a felügyelet –, annak a szabálytalanul megkötött szerződése érvénytelen lesz. Arra azonban bármikor lehetősége van az autótulajdonosnak, hogy a meglévő kgfb-szerződést annak jövő évi évfordulójára időzítve mondja fel, az új szerződést pedig erre a jövőbeli évfordulóra figyelemmel kösse meg. A PSZÁF az elmúlt évek piaci tendenciáit figyelembe véve szintén nem számol komoly díjcsökkenéssel, emellett pedig pozitívumként emelte ki, hogy a biztosítók jövedelmezősége többek között a személyi sérülések csökkenése jelentette mérséklődő kiadások miatt kissé javult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.