Kgfb: „legek” piaca

Bodacz Péter
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazolódni látszanak azon jóslatok, amelyek szerint az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgbf) kampány a legek váltási időszaka lehet, legalábbis ami a tarifák csökkenését és a váltók számát illeti. A Netrisk.hu internetes alkuszcég számításai szerint a felelősségbiztosítások tavalyi 25 ezer forintos átlagdíja idén 17 ezerre mérséklődött, az árcsökkenés tehát meghaladja a harminc százalékot. Az eddigi és jövőre érvényes tarifák ismeretében az is elmondható, hogy közel minden autósnak érdemes megfontolnia a biztosítóváltást, így az alkuszok azzal számolnak, hogy másfél-két millió ügyfél új szerződést fog kötni.
Az első néhány nap tapasztalataiból a majdani tényleges átkötésszámra aligha lehet következtetni, a szolgáltatók eddig kialakult rangsora azonban a kampány egészére nézve is beszédes lehet: a Biztosítás.hu tegnap közölt adatai szerint a legtöbb új szerződéssel az Allianz, a K&H, a piacon most debütáló Astra és a Köbe rendelkezik. A legnagyobb számú szerződésfelmondást ugyancsak az Allianz, az Uniqa, az Aegon, a Genertel és a Generali biztosítók könyvelhetik el. Jellemző azonban az egyes társasághoz való visszaszerződés is, az alacsonyabb díjak eléréséért. Rácz István, az alkusztársaság üzleti igazgatója lapunk megkeresésére továbbra is biztonságosnak nevezte a piacot, hangsúlyozva: az elmúlt években a szolgáltatók kiépítették megfelelő partnerhálózatukat, így a kártalanításban nem lesz gond. Más kérdés – tette hozzá – hogy a gkfb-üzletág önálló megkapaszkodásához legalább hetvenezer ügyfélre van szüksége egy biztosítónak, azaz számolni kell azzal, hogy biztosítók tűnnek el. Rácz szerint a szolgáltatás biztonsága a debütáló Astránál sincs veszélyben, a román cég ugyanis otthoni, 1,8 milliós ügyfélszámával nagyágyúnak számít, hazánkban pedig csak hosszú évek elteltével prognosztizál nyereséget, tehát a tartalékokkal sem lehet gond. Az Astra információink szerint mindeddig sem a Belügyminisztérium, sem a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adatbázisához nem csatlakozott, és a Mabisz kártalanítási számlájára sem fizetett be. Ez ügyben szerettük volna megtudni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének álláspontját is, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.