Kilencen meghaltak a prágai tűzvészben

Neszméri Sándor
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röviddel a riasztás után, tegnap hajnali fél egykor érkezett meg az első tűzoltóegység a prágai Florenc autóbusz-pályaudvarhoz, ahol a régi, évek óta elhagyottan álló váróterem épülete égett. Végül összesen huszonhárom csapat vonult ki az épülethez, de egyetlen négyzetméterét sem sikerült megmenteni.
Pavlína Adamcová, a prágai tűzoltóság szóvivője szerint az első alakulat rendőri segítséggel két embert kihozott a lángok közül, ők figyelmeztettek arra, hogy az egykori váróteremben még további sérültek – valamennyien hajléktalanok – vannak, de a tűzoltók nem tudtak bemenni a helyiségbe, mert akkorra már a tetőszerkezet is égett, s fennállt a veszélye annak, hogy az egész épület összeroskad. Ez végül egy órával később be is következett. Fél kettőkor beszakadt a tető, a lángokat a tűzoltók ezután alig fél óra alatt megfékezték. Behatoltak a romok közé, s megtalálták a kilenc összeégett tetemet. A halottak kilétét lapzártáig nem sikerült megállapítani.
Pavlína Adamcová szerint a baj sokkal nagyobb is lehetett volna, hiszen az elhagyott épület közvetlen szomszédságában van a jelenleg is használt pályaudvar. Csak a gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhető, hogy a lángok nem terjedtek át annak tetőszerkezetére is. Még nem tudni, hol és mitől keletkezett a tűz, de az épületben sem villany-, sem gázvezeték nem volt már, a környéken lakók szerint a hajléktalanok általában gyertyával, illetve mécsessel világítottak.
Prágában az elmúlt húsz esztendőben ez volt a második súlyos tűzeset. Hasonló tragédia 1995-ben történt, akkor az Olympik szállóban ütött ki tűz, nyolc külföldi turista lelte halálát, és harmincnégyen sebesültek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.