Kipusztulás fenyegeti a gerincesek ötödét

Hírösszefoglaló
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gerincesek körülbelül egyötödét a kihalás fenyegeti egy nagyszabású tanulmány szerint. Legrosszabb a kétéltűek helyzete, ezek 41 százaléka veszélyeztetett, a legjobb pedig a madaraké, mert „csak” 13 százalékukat fenyegeti kipusztulás. A több mint 170 nemzetközi kutató jegyezte tanulmány a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szereplő, csaknem 26 ezer gerinces faj adatait felhasználva vizsgálta a halak, a kétéltűek, a hüllők, a madarak és az emlősök helyzetét – emlékeztetett a távirati iroda.
A szerzők szerint évente átlagosan 52 emlős-, madár- és kétéltűfaj kerül jelentősen közelebb a kipusztuláshoz a farmok és az ültetvények terjeszkedése, a fakitermelés, a túlvadászat és a betelepített fajok következtében. A Science című tudományos lapban publikált cikk szerint ugyanakkor a természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően mérséklődött a veszteség üteme. A szerzők 64 emlős-, madár- és kétéltűfajt sorolnak fel, amelyek helyzetén sikerült javítani, köztük három olyat, amely már kihalt a vadonból, de visszatelepítették: ezek a kaliforniai kondor és a feketelábú görény az Egyesült Államokban, valamint a Przsevalszkij-ló Mongóliában. Javult többek között a hosszú szárnyú bálnák helyzete is a kereskedelmi vadászati tilalom miatt. A kutatók úgy vélik, a gerincesek kihalás felé való „mozgása” 20 százalékkal gyorsabb lett volna a természetvédelmi erőfeszítések hiányában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.