Kisebb, gyorsabb és szebb

Nyáron dobták piacra és egy hónapja már hazánkban is kapható az iPhone mobiltelefon negyedik generációs változata. A számtalan praktikus, kényelmes, hagyományos és új alkalmazást kínáló készülék kigyógyulni látszik elődei gyerekbetegségeiből.<br />

Bodacz Péter
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a jó fél évvel ezelőtt napvilágot látott első felvételek az iPhone 4 prototípusáról még nem ígértek túl sok izgalmat az előző típusokhoz képest, napjainkra nyilvánvalóvá vált, hogy a készüléket gyártó Apple mérnökei jó munkát végeztek. A végeredmény egy, az elődöknél némileg szögletesebb, még kedvezőbb képminőséget produkáló kamerával és érintőkijelzővel ellátott mobiltelefon lett. Ha idősebb testvéreivel összehasonlítjuk, az iPhone 4 súlya nem változott, de a mérete jóval kisebb lett. Míg az iPhone 3GS 12,9 milliméter vastag, addig az iPhone 4 csupán 9,3 milliméteres, ami a globális okostelefon-piacon is a legvékonyabbnak számít. További különlegesség, hogy az iPhone 4-nek nem- csak az előlapja, hanem a hátlapja is karcmentes üvegből készült. Bár dizájnelemnek tűnik, a telefon peremén körbefutó csík valójában a telefon antennáit jelenti. A kétosztatú keret a bluetooth, a wi-fi és a GPS megfelelő minőségű vételéről hivatott gondoskodni. A készüléknek ezen része számít egyedüli gyenge pontnak, ha ugyanis a két antennát rövidre zárja a kezünk – erre, a formatervezőknek hála, elég csekély az esély –, a térerő azonnal rohamos csökkenésnek indul.
Az érintőkijelzők lelke maga a kezelőfelület. A Retina Display-re keresztelt képernyő 640-szer 960 pixeles felbontású, ennek köszönhetően szabad szemmel szinte alig lehet rajta pixeleket látni. A rendkívül nagy felbontás nemcsak képnézegetés, hanem webböngészés közben is új élményt biztosít. A képátló egyébiránt az új iPhone 4-en is 3,5 colos nagyságú, a képarány pedig három a kettőhöz. Az új készülék fényképezőgépnek sem utolsó: az új optika immár 5 megapixeles képfelbontást tud, amely ráadásul még egy kis ledes segédfényt is kapott. Videózás terén is elégedettek lehetnek a készülék tulajdonosai, hiszen 1280-szor 720 pixeles HD mozgóképeket is fel lehet venni a segítségével. További újítás, hogy az előlapon is felbukkant egy vadonatúj kiegészítő kamera, amit elsősorban a videohívásokhoz szán a gyártó.
Az iPhone 4 talán legnagyobb belső értéke az, hogy az előző típus ugyancsak fürgének számító 600 megahertzes processzorát is lecserélték 1 gigahertzesre, így a betöltési időt lényegében el lehet felejteni. A nagyobb sebességben és a biztonságos, gördülékeny, többfeladatos üzemmód létrehozásában a megnövelt memóriakapacitásnak is fontos szerepe van: a 3G 128, illetve a 3GS 256 megabyte RAM-ját követően az iPhone 4-be már 512 megabyte RAM-os rendszermemória került.
További fontos változás, hogy az új iPhone-ba már csak a kis- méretű micro-SIM kártyát lehet behelyezni. Ezt a terméket a szolgáltatóknál lehet igényelni, illetve a vállalkozó szelleműek és barkácsolásra hajlamos telefontulajdonosok – saját felelősségükre – akár a meglévő normál SIM kártyájukat is méretre vághatják. Az iPhone 4-et hazánkban elsőként a korábbi Apple készülékek kizárólagos hazai forgalmazója, a Magyar Telekom dobta piacra egy hónappal ezelőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.