Kiürülhetnek a kasszák

Magánnyugdíj nélkül maradhatnak azok a pénztártagok, akik magas kort érnek meg, mivel életük végére elfogyhat a kasszáknál megtakarított pénzük – közölte tegnap Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Csécsi László
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs garancia arra, hogy a magánnyugdíjpénztárak a tagjaik élete végéig képesek lesznek fizetni a járadékokat – közölte tegnap Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Mivel a pénztárak a tagok befizetett pénzeiből és annak hozamából kalkulálják ki, hogy ki mennyi nyugdíjat kap, előfordulhat, hogy azok, akik sokáig élnek, egy idő után pénz nélkül maradnak, mert egyszerűen elfogy a befizetett megtakarításuk. Ennek az az oka, hogy a magánnyugdíjpénztárak nonprofit jellegük miatt nem halmoznak fel saját tőkét, amiből fedezni lehetne a keretüket kimerítő tagok további járadékait, ezért tőkekövetelményeket kellene előírni a számukra.
További gondot jelent Szabó Máté szerint, hogy a pénztárak sem a tagságukkal, sem a beérkező pénzekkel nem tudnak kalkulálni, hiszen bárki bármikor egy másik kasszához szerződhet, vagy visszatérhet az állami rendszerbe. Emiatt a pénztárak a tagjaik életkor szerinti megoszlását sem tudják előre meghatározni.
A pénztárak helyzetét tovább bonyolítja, hogy az emberek nem önszántukból léptek be a magánkasszákba, hanem a törvények kötelezték őket erre. – Márpedig egy kötelező rendszerért az államnak felelősséget kellene vállalnia, és nem szabadna hagynia, hogy a tagok járadék nélkül maradjanak egy bizonyos életkor után – jegyezte meg az ombudsman, aki már kezdeményezte a magánnyugdíjpénztárakról és az önkéntes kasszákról szóló törvény módosítását.
Szabó Máté egy adóügyi vizsgálat kapcsán azt is elmondta, hogy úgy tűnik, az adóhivatal revizorai, ha csak tehetik, kerülik a túlságosan bonyolult ügyeket. Márpedig ennek az a következménye, hogy túl sok energiát fektetnek a kis öszszegű esetekre, míg a szövevényes, milliárdos nagyságrendű tartozásokra sokkal kevesebb idő marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.