Kizöldült Széchenyi-terv

Családi házak is pályázhatnak jövőre energiatakarékos épületfelújítási forrásokra, miközben milliárdokat tervez az Új Széchenyi-tervben a zöldberuházásokra a kormány. <br />

Munkatársunktól
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöldenergia-beruházásokat és a zöldipar fejlesztését támogatja majd a januárban induló Új Széchenyi-terv – nyilatkozta Bencsik János (képünkön), a Nemzetgazdasági Minisztérium energetikai államtitkára a Lánchíd Rádióban. A tervezeten belüli program részben az energiahatékonysági beruházások támogatását határozza el, illetve olyan kutatás-fejlesztési és innovációs programok finanszírozását, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy hatékony módon építkezzünk, alternatív eszközökkel állítsunk elő energiát decentralizált, kistérségi környezetben – mondta az államtitkár. Tájékoztatása szerint ez a program azt is szolgálja, hogy a lehető legnagyobb számban lehessen magyar munkahelyeket létrehozni. A program elsősorban a hazánkban kedvező feltételekkel előállítható alternatív energiák használatára ösztönözne, a geotermikus és a biomassza-biogáz erőművek támogatásával.
Utóbbi esetében főként a mezőgazdasági melléktermékek hasznosítását támogatnák, amelyek az erdőgazdaságokban, a vágóhidakon, illetve az élelmiszeriparban keletkező hulladékok feldolgozására alapozódnak. A forrásokat ehhez főként az európai uniós támogatások átcsoportosításával teremtenék elő, de felhasználnának hazai forrásokat is – közölte Bencsik János. A beruházásokra elköltenék például a szén-dioxid-kvóták eladásából származó bevételeket, amely közel 35 milliárd forintra tehető. Ebből finanszírozható a panelfelújítási pályázatok támogatása, amelyek elbírálása jelenleg folyik. Az ezen felül rendelkezésre álló kvóták alapján azonban mintegy százmilliárd forint bevételre lehet szert tenni – tette hozzá az energetikai államtitkár. Az európai uniós támogatások közül pedig olyan beruházásoktól csoportosítanak át pénzeket – hangsúlyozta Bencsik János –, amelyek csekély mértékben tudják megmozgatni a hazai vállalkozásokat. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az Új Széchenyi-tervben már nemcsak a házgyári épületek felújítására szánnak pénzt, hanem családi házak is pályázhatnak majd takarékossági, zöldenergia-fejlesztési forrásokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.