Korrigáltak a piacok

Az utóbbi napoknál kedvezőbb befektetői hangulat és igen pozitív harmadik negyedéves gyorsjelentés a Moltól – ezek határozták meg a Budapesti Értéktőzsde részvényindexének mozgását, amely 0,63 százalékkal került feljebb. Ezzel felülteljesítette a régiós börzéket, hiszen Prága 0,3, Varsó pedig 0,1 százalékot esett, míg Moszkva 0,3 százalékot emelkedett.

Munkatársunktól
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly emelkedéssel indította a napot a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, amely egészen a kereskedés végéig a pozitív tartományban maradt. Az előző napok utáni korrekció eredményeként a mutató 138,45 pontot, vagyis 0,63 százalékot erősödött, így 22 079,12 ponton fejezte be a szerdai kereskedést. Emellé átlagon felüli, 29,8 milliárd forintos forgalom társult.
A tegnapi legnagyobb meglepetést a Mol okozta közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésével, amely jóval felülmúlta az elemzői várakozásokat. A Portfolio.hu elemzése szerint mindkét divízió esetében növekedett a társaság profitja. Az olajvállalat eredményében megmutatkozik az energiaiparra is kivetett válságadó: a Mol erre a célra 20 milliárd forintot tűntetett fel a jelentésben. E nélkül a tétel nélkül azonban a tisztított profit a harmadik negyedévben csaknem 82 milliárd forintot tett ki, ami 147 százalékkal jobb, mint az előző év azonos időszakában. A pozitív eredmény hatására az olajcég papírjai 1,1 százalékot emelkedtek hétmilliárd forintos forgalomban. A Molhoz kapcsolódó hír, hogy bennfentes kereskedés miatt vádat emeltek Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója ellen az osztrák vállalat Mol-részesedésének tavalyi eladása kapcsán.
Az OTP papírjai 17,5 milliárd forint értékben cseréltek gazdát, eközben árfolyamuk 1,5 százalékkal nőtt. A Magyar Telekom 1,4 százalékot javított, míg a Richter – egyedüliként a nagyok közül – ugyanennyivel gyengült. Tovább esett a CIG jegyzésára, ezúttal a részvények 2,7 százalékot vesztettek értékükből. A biztosítótársaság közölte: a CIG előtörlesztés formájában visszafizette az SBI European Fund által kölcsöntőke formájában rendelkezésre bocsátott 6,18 millió eurót.
Erősödött a hazai fizetőeszköz: kora este 276,12–276,42 forintot ért az euró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.