Külföldieké a legtöbb cseh cég

Munkatársunktól
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 150 legnagyobb Csehországban működő cég mindössze egyharmada van hazai kézben – derül ki a Hospodárské Noviny cseh lap felméréséből, amelyből a Napi Gazdaság idézett. A cikk rámutat arra, hogy a bankszektorban nincs érdemi cseh szereplő, ami esetenként gondot okoz. A cseh cégek szerint ugyanis a nemzetközi tendereken a külföldi versenytársakat a nagyobb hazai bankok is támogatják, míg ők nélkülözni kénytelenek az ilyen jellegű „hátszelet”.
A felmérésben vizsgált 150 cég 31 százaléka van cseh tulajdonban, amitől csak egy százalékkal maradnak el a német hátterű társaságok. A harmadik helyen a hollandok állnak. A lap szerint megfigyelhető, hogy a főként exportra termelő, meghatározó fontosságú ágazatokban (ilyen a gépjárműgyártás vagy az elektronika) döntő fölényben vannak a külföldiek, a csehek csupán a hazai piacot ellátó ágazatokban (közlekedés, élelmiszergyártás) bírnak számottevő súllyal. Az írás kiemeli, hogy a külföldi tulajdonú vállalkozások a profit egyre nagyobb részét viszik ki az országból. Például a négy legnagyobb cseh bank külföldi tulajdonosa a legutóbbi üzleti évben csaknem 1500 milliárd forintnak megfelelő osztalékot küldött haza. – Ausztriában is ez a helyzet. Néhány hazai mellett a nagy cégek java főleg német kézben van – nyilatkozta az újságnak Pavel Sobísek, az UniCredit Bank vezető elemzője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.