Legalább 4,5 százalékkal nő a minimálbér

A kormány legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést fog javasolni 2011-re, azonban az inflációt is figyelembe véve ennél nagyobb emelésre is szükség lehet – jelentette be Matolcsy György az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. A nemzetgazdasági miniszter szerint 4,5 százalékos minimálbér-emelés esetén senki nem jár rosszul a jövőre bevezetendő egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadóval.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre háromszázalékos gazdasági növekedéssel és 3,4 százalékos inflációval számol a kormány, ez alapján megfontolandó, hogy a minimálbér ne csak a mai értékét, de a reálértékét is őrizze meg, s ehhez a 4,5 százaléknál nagyobb mértékben szükséges emelni – fejtette ki Matolcsy György. A miniszter hangsúlyozta, a kormány jövőre és 2012-ben is folytatja Magyarország pénzügyi konszolidációját: fenntartja a válságadókat, reálértéken tartja az állami költségvetés kiadási oldalát, és ahol lehet, csökkenti a dologi kiadásokat, hogy 2013-tól az ország újra visszakerüljön az Európai Unió élvonalába.
*
2010-re a kormány már elvégezte a pénzügyi konszolidációnak erre az évre eső részét, és tartja a 3,8 százalékos hiányt – közölte Matolcsy György.
A szakszervezetek szerint a 4,5 százalékos minimálbér-emelés csak az adóváltozás hatását kompenzálja, és nem elegendő a reáljövedelem szinten tartására. Úgy vélték, a tervezett adórendszer a magasabb jövedelműeknek kedvez, és például a minimálbéren foglalkoztatottaknak az egykulcsos adórendszer több mint kétezer forintos veszteséget eredményez. A munkáltatók üdvözölték a társasági adó további csökkentését, egyetértenek az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével is, valamint támogatják a gyermekkedvezmény bevezetését is. A munkaadói oldal úgy fogalmazott, hogy „megfontolja” a kormány minimálbér-ajánlását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.