Lehetőség a 20 éves múlt lezárására

Hírösszefoglaló
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új alkotmány elkészítésével történelmi lehetőség nyílik az elmúlt húsz év lezárására – mondta Stumpf István alkotmánybíró az Új alkotmányt – most vagy soha? című kerekasztal-beszélgetésen tegnap Budapesten, a XXI. Század Intézet rendezvényén. A Terror Háza Múzeumban tartott beszélgetésen – amelyet Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója vezetett – Stumpf rámutatott: háromféle koncepció verseng, egyik szerint a Szent Korona joghatósága szellemében kell az új alkotmányt megalkotni, a második szerint a jelenlegi elfogadható kisebb módosításokkal. A harmadik szerint szükség van „egy szellemében, struktúrájában új alkotmányra, amely vissza kell, hogy állítsa a kontinuitást az ezeréves államisággal.” Stumpf szerint az alkotmányjogi alapelveket kell meghatározni, ezek mentén kell meghozni a sarkalatos törvényeket, továbbá ki kell találni azt a módot, hogy az alkotmány stabilitása is megmaradjon.
Fricz Tamás politológus kiemelte: egy illegitim, nem demokratikusan választott parlament fogalmazott 1989-ben egy átmeneti alkotmányszöveget. Utalt arra: szimbolikus jelentősége van annak, hogy az országnak új alkotmánya legyen.
Balogh András, az MSZP elnökhelyettese viszont úgy vélte, nincs alkotmányozási kényszer, az alaptörvény nem tákolmány, s a demokrácia alapelveit megfogalmazta. – Az LMP egyetért azzal, hogy komoly változásokat kell tenni az alkotmányon, de ez „önmagában nem kíván új alkotmányt”, hiszen az 1949-es alaptörvényhez a mai nem hasonlít – közölte Schiffer András frakcióvezető. Gerő András történész is csak módosítást javasolt, s hiányolta az „élő társadalmi vitát”. Az eseményen megjelent Szili Katalin, az Országgyűlés korábbi elnöke is.

Módosítanák. Megérett a helyzet az előzetes letartóztatás intézményének újragondolására képviselők és jogászok szerint. Erre a következtetésre jutottak az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának ellenőrző albizottsága tegnapi kihelyezett, e témában összehívott ülésén, a X. kerületi Kozma utcai Budapesti Fegyházban. Lapunk úgy tudja, eközben a Jobbik képviselői közül többen is beszélhettek Budaházy Györggyel, aki terrorizmus és egyéb bűncselekmények miatt előzetes letartóztatás alatt áll a börtönben. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.