Létrehozzák a digitális adatvagyont

Bodacz Péter
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új fogalommal bővül az informatikai vagyongazdálkodás: a kormány bevezeti a nemzeti digitális adatvagyon definícióját, mivel az állam működése szempontjából és nemzetbiztonságilag is elfogadhatatlan, hogy jelentős adatbázisok vannak magánkézben. Erről Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter beszélt a Siófokon megrendezett 11. Internet Hungary konferencián, kiemelve: számos informatikai magáncég végzi fejlesztéseit állami pénzen, ám a forráskódok a cégeknél maradnak. Fellegi az elmúlt két kormányzati ciklus legsúlyosabb mulasztásaiként az állami informatika korábbi egységességének felszámolását, a kapcsolódó feladatok kiszervezését, az értelmetlen közbeszerzéseket, a rossz konstrukciójú kkv-pályázatok kiírását és az összehangolatlan önkormányzati fejlesztéseket emelte ki. – E téren különösen látványosan érvényesült, hogy a magánérdek az állami döntéseknél megelőzte a közérdeket – fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva: az infokommunikációs stratégia első olvasatban már elkészült, jelenleg a prioritások, az akciótervek és a finanszírozás kidolgozása zajlik. A véglegesítést megelőzően a tárca az anyag társadalmi megvitatását tervezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.