Lezuhant egy MiG harci gép Erdélyben

Munkatársunktól
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földnek csapódott tegnap Romániában egy MiG–21 Lancer típusú vadászrepülőgép a Kolozs megyei Aranyosgyéres közelében. A bukaresti védelmi minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a katonai gép fedélzetén a pilóta és a másodpilóta tartózkodott (mindketten negyvenévesek), de egyikük sem tudott idejében katapultálni, ezért életüket vesztették. A gép egy gyakorlórepülést megelőző időjárás-felderítésről tért viszsza az aranyosgyéresi légi támaszpont felé, és egyelőre nem tudni, mi okozta a szerencsétlenséget; a vizsgálatok idejére a román légierő parancsnoka felfüggesztette a MiG-ek repülését.
Romániában az 1989-es rendszerváltás óta 27, katonai repülőgépeket érintő baleset történt, ezekben összesen 61-en vesztették életüket. Eddig 17 MiG típusú vadászgép zuhant le, főként műszaki hibák miatt. Bukarestben az elmúlt időszakban többször felvetődött a kiöregedett MiG-flotta lecserélése, és a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó legfelső védelmi tanács (CSAT) határozatot is hozott arról, hogy használt, de korszerűbb F–16-osokat vásárol az ország. A gazdasági válság miatt azonban elhalasztották a 24 repülő 1,3 milliárd euró értékű beszerzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.