Listázzák a bicikliket

Lajstromba veszik Győrszentiván kerékpárjait, a fotókat, vázszámokat, ismertetőjegyeket egy nyilvántartásban rögzítik. Így ha bármelyik eltűnik, az országos körözési rendszer segítségével akár Csongrádban is előkerülhet az ellopott bicikli.

Nagy Áron
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszáz kerékpárt vettek lajstromba tegnap Győrszentivánon, a Móricz Zsigmond Általános Iskola udvarán rendőrök és polgárőrök. A részönkormányzat által is támogatott programot májusban indították el azzal a reménnyel, hogy a módszer segíthet a biciklilopások felderítésében. Stók Zsolt körzeti megbízott lapunk kérdésére elmondta: az ötlet évekkel ezelőtt megfogalmazódott benne, de a megvalósításra csak az idén kaptak lehetőséget. A tavasz végén regisztrált mintegy ötszáz kétkerekűvel együtt most már hétszáznál is több bicikli fotóját, vázszámát és különös ismertetőjegyeinek leírását tartalmazza a hatóság számítógépe. Bűncselekmény esetén a feljelentéssel együtt ezek az adatok is bekerülnek az országos körözési rendszerbe, így akár egy szabolcsi vagy csongrádi ellenőrzésnél is kiderülhet: a gyanús küllemű ember lopott biciklit tolt, vagy árult. A győrszentiváni rendőrök szerint azonban ennél fontosabb a megelőzés. Amikor egy-egy kerékpár adatait felvesszük, mindig figyelmeztetjük a tulajdonost, ne hagyja őrizetlenül járművét, vagy ha bemegy a boltba, postára, láncolja le azt – magyarázta Stók Zsolt.
Az ötletet átvette két másik település, s többéves munkával talán országossá bővülhet a nyilvántartás – jegyezte meg a körzeti megbízott. A program sikerét mutatja az is, hogy a korábban havi tíz-tizenkettőről három-négyre csökkent az elemelt bringák száma a tizenkétezer lakosú településrészen. Az utóbbi két hónapban pedig egynek sem veszett nyoma – közölte a rendőr.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.