London bezárná a kaput

Jotischky László
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a májusi választás előtt jelezte a brit Konzervatív Párt, ha hatalomra jut, korlátot szab a munkaerő-bevándorlásnak. Annak idején a liberális demokraták ezt ellenezték, de amikor a választás eredményeképpen koalícióra léptek a torykkal, ők is magukévá tették. Az elképzelés az, hogy elsősorban, esetleg kizárólag olyan munkakeresőket engedjenek be az országba, akiknek szakértelme hasznára válik a válságból lassan kiemelkedő brit gazdaságnak. Elképzelés és gyakorlat között azonban szakadék tátong.
A brit munkáltatók legfontosabb szervezete, a CBI (Confederation of British Industry) szerint tudományos, technikai, pénzügyi szakértőkre nagy szüksége van az országnak. Ezzel szemben általános az a félelem, hogy a külföldről beáramló munkaerő még jobban megnehezíti a brit munkavállalók dolgát, akik közül sokan elveszítik állásukat a kormány drákói takarékossági intézkedései miatt. Az állami szolgáltatások már bejelentett csökkentése félmillió közalkalmazottat foszt meg állásától. A korlátozó intézkedésnek jogi akadálya is van: nem lehet gátat vetni a bevándorlásnak az Európai Unió többi országából, pedig a legtöbb vendégmunkás onnan érkezik. Ráadásul az EU és India között tárgyalások folynak, s lehet, hogy hamarosan EU-országokból indiaiak is érkeznek a brit korlátozások megkerülésével. Ezzel fenyegetnek a nemzetközi vállalatok is: ha egy német vagy francia vállalat az unión kívüli területen is, Angliában is működik, alkalmazottait szabadon áthelyezheti Angliába.
Az is alááshatja a kormány bevándorlásszabályozó szándékát, hogy sok rosszabbul fizetett, kevesebb szakértelmet igénylő, kisebb előmeneteli lehetőséggel kecsegtető állást hazai munkások nem akarnak elvállalni. Ezt a problémát csak az oldja meg, hogy szigorúbb feltételekhez kötik a munkanélküliek segélyezését, ami viszont politikailag bosszulhatja meg magát. Az a legvalószínűbb, hogy hoznak majd bevándorláskorlátozó intézkedéseket, de ezek alól annyi kivétel lesz, hogy ez csökkenti hatásukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.