Magyar tolvajok Párizsban

Nagy Áron
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetek óta fosztogatta a párizsi bankjegykiadó automatákat két magyar, akiket még hétfőn, hazaindulásuk előtt az Orly repülőtéren fogtak el a francia rendőrök – adta hírül a Le Figaro. A 28 és 31 éves férfiakat a párizsi rendőrség 54 lopással gyanúsítja. A tolvajok a bankok zárása után a pénzkiadó automaták szájához öntapadós szalaggal fémpecket rögzítettek, amely nem engedte kivenni a bankjegyeket a gépből. A pénzt kivenni szándékozó áldozat csak azt érzékelte, hogy a szerkezet nem adja ki a bankót, és azt gondolhatta, hogy meghibásodott. Mivel a bank már zárva volt, azt sem deríthette ki, hogy a tranzakció megtörtént-e. A magyaroknak ezek után már csak az volt a dolguk, hogy a megfelelő pillanatban eltávolítsák az általuk elhelyezett akadályt, és zsebre tegyék a pénzt. A gyanúsítottak a nyomozóknak beismerték, hogy az utóbbi hónapokban nyolc hétvégét töltöttek Franciaországban, és ilyenkor körülbelül tíz-tizenkét automatában helyezték el a csapdájukat. Azt állították, esetenként körülbelül 6500 euróhoz (1,75 millió forint) jutottak, elfogásukkor hétezer eurót találtak náluk.
Az AP egyenesen zseniálisnak nevezi a módszert, amely hazánkban öt-hat évvel ezelőtt élte a fénykorát. Azóta a sorozatos fosztogatások miatt az ATM-eket átalakították, vagy érzékelőket építettek beléjük, úgy, hogy nem lehet pöcköket vagy egyéb akadályokat rögzíteni rájuk – tájékoztatta lapunkat Homa Péter, a Bankkártya.hu szakmai portál felelős szerkesztője.
A Le Figaro cikkét több olvasó is kommentálta az interneten, volt, aki a magyarokat szidta, más azért dühöngött, mert a franciaországi automatákat még mindig nem látták el biztonsági kamerával.
Homa Péter beszámolója szerint hazánkban – bár kezdetben nem éltek vele – már az első perctől lehetőség volt arra, hogy kamerákkal figyeljék, mi történik a gép előterében. Az újabb hazai trendekről szólva közölte: 2008–2009-ben újabb divat hódított, akkoriban az egész ATM-et kitépték és elvitték. Válaszul erre mozgást érzékelő szenzorok kerültek az automatákba, amelyek festékkel teszik használhatatlanná a bennük rejlő pénzt. Homa Péter szerint napjainkban csak a trükkös lopások „életképesek”. Közös bennük, hogy a bűnözők a kártyatulajdonos adatait, elsősorban a PIN kódját megszerezve és azt felhasználva jutnak a pénzhez. A billentyűzetre ragasztott fólia, preparált előlap vagy egy jó helyre beállított kamera szinte észrevétlenül nagyobb összegekhez juttathatja az elkövetőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.