Magyarokat vett őrizetbe az FBI

Elfogtak három magyar férfit az Egyesült Államokban, szintén magyar bűntársukat pedig Ausztriában vették őrizetbe – közölte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Azzal vádolják őket, hogy bűnszövetkezetben egy amerikai üzletember elrablására készültek.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 70 éves, Bécsben elfogott K. István, az Arizonában letartóztatott 64 éves K. László, a 35 éves B. Attila és a 36 éves S. Zsolt Los Angelesben ékszerboltokkal és az állami törvények által engedélyezett marihuána-gyógyszertárral rendelkező Vadim Shapiro elrablására szövetkeztek – olvasható a távirati iroda jelentésében. Az FBI szerint a bűncselekmény ötletének szülőatyja az Ausztriában élő K. István volt, akit az osztrák rendőrség október 30-án vett őrizetbe. A férfi – akinek kiadatását vélhetőleg hamarosan kérik majd az amerikai hatóságok – a terv szerint maga is a helyszínen részt vett volna Shapiro elrablásában.
A banda azért lepleződött le, mert K. István Los Angelesben egy olyan személlyel vette fel a kapcsolatot, aki később informálta az
FBI-t. Ugyanennek az embernek később a bűncselekményekbe bevont budapesti B. Attila és S. Zsolt is több részletet elárult. A bűnözők többek közt elmondták neki, Shapirót rá akarták kényszeríteni, hogy adja át otthonában tartott páncélszekrényének kulcsait. Abban ugyanis feltételezéseik szerint ötmillió dollár (egymilliárd forint) értékű ékszert és készpénzt tart.
B. Attila azt mondta az összekötőnek, hogy ha az életveszélyes fenyegetések nem teszik meg a hatásukat, akkor készek levágni áldozatuk ujjait, kilátásba helyezték továbbá családjának bántalmazását. B. Attilát és S. Zsoltot – akik körülbelül egy hónapja érkeztek az Egyesült Államokba – október 26-án vették őrizetbe. Az FBI szerint K. István kész lett volna végezni Shapiróval, ha az nem hajlandó átadni az értékeit. A bűncselekményekhez szükséges fegyvereket K. László szerezte be Arizonában. Őt október 28-án fogták el Lake Havasuban.
Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul az MTI-nek elmondta, hogy az amerikai hatóságok a magyar külképviseletet november 4-én értesítették a banda letartóztatásáról. A diplomata szerint a négy vádlott közül kettő bizonyosan magyar állampolgár. Kifejtette, K. Istvánt és K. Lászlót régóta ismerik az amerikai bűnüldöző szervek, mert fegyveres rablás miatt már 1973-ban szabadságvesztésre ítélték őket az Egyesült Államokban, majd a 80-as években mindkettőjüket kiutasították az országból. K. Lászlót 2005-ben ismételten kiutasították, s mostani, arizonai őrizetbe vétele után tiltott fegyvertartással, erőszakkal való fenyegetéssel és illegális amerikai tartózkodással vádolják. Ha bűnössége bebizonyosodik, K. László hatvan évig terjedő szabadságvesztést kaphat, míg a többiekre kiszabható börtönbüntetés legfeljebb húsz év.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.