Már a bizottság előtt Szerbia tagjelöltsége

Tudósítóinktól
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónap egy helyben topogás után az Európai Unió tegnap Belgrádnak lehetővé tette, hogy jelképes küszöböt lépjen át a 27 tagú tömbhöz való közeledésében. A Luxemburgban tanácskozó külügyminiszterek úgy döntöttek, hogy Szerbiát a Koszovóval folytatott párbeszédéért megjutalmazzák, és megbízták az Európai Bizottságot, tanulmányozza Szerbia uniós jelöltségét, majd mondjon róla véleményt. A miniszterek ezzel egy időben fokozták a Szerbiára nehezedő nyomást, hogy tartóztassa le Ratko Mladic volt tábornokot és a letartóztatást a szerb csatlakozási folyamat szigorú feltételeként szabták meg.
A lépést Hollandia fékezte leginkább, mivel a hollandokat – akiknek országában működik a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló törvényszék – különösen sokkolta a Srebrenicában 1995 júliusában megölt mintegy nyolcezer muzulmán emléke és annak tudata, hogy a helyszínen tartózkodó holland kéksisakosok (ENSZ-katonák) semmit nem tettek a népirtás megakadályozásáért.

Francia a külügyi szolgálat élén. Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője tegnap Franciaország jelenlegi washingtoni nagykövetét, Pierre Vilmont-t nevezte ki helyettesévé s egyben az uniós külügyi szolgálat vezetőjévé. Vilmont háta mögött 30 éves diplomáciai múlt áll, több francia külügyminisztert szolgált, és nagykövetként Londonban is dolgozott. A szolgálat adminisztrációs ügyeinek élére az Európai Bizottság egyik főigazgatója, az ír David O’Sullivan került. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.