Már nehéz kipakolni a raktárakat

Dénes Zoltán
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aranykornak nevezhető 2007–2008-hoz képest körülbelül a felére esett vissza a közraktározáshoz nyújtott banki források nagysága – közölte tegnap egy háttérbeszélgetésen Csorba Zoltán, a Raiffeisen Bank kereskedelemfinanszírozási osztályának vezetője. Mint mondta, a drámai csökkenés fő oka a bizalomvesztés, mivel több raktárból is eltűnt az áru, és megszaporodtak a termelőket károsító bűncselekmények is. A szakember szerint nagyon fontos helyreállítani a bizalmat. Ezért rövid távon a raktárak bevezetik az elektronikus védelmet, ami biztosítja, hogy az áru az ügylet végéig a raktárban legyen, illetve szabályoznák, hogy egy telepen csak egy közraktár működhessen, elkerülve az ellenőrzések előtt az áru átmozgatását. Már működik a közraktárak közös nyilvántartása, így nem lehetséges, hogy valaki ugyanazt a terményt több közraktárban is lekösse.
A közraktározás legjobb éveiben körülbelül 200 milliárd forint értékű közraktárjegyet helyeztek ki, ez tavaly 160 milliárdra csökkent, s idén várhatóan már csak 100 milliárd forintot tesz majd ki. Idén az első kilenc hónapban a közraktárak 52,4 milliárd forint értékű közraktári jegyet bocsátottak ki – mondta Kasolyné Kriskó Mária, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főosztályvezető-helyettese. Hozzátette: miután a hivatal idén kettőnek visszavonta engedélyét, az országban jelenleg négy közraktár működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.