Marad Boc kormánya

2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytathatja tevékenységét Emil Boc román miniszterelnök jobbközép kormánya, miután kudarcot vallott tegnap az ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványa. A román szociáldemokrata (PSD), illetve liberális párt (PNL) kormánybuktató kezdeményezése mindössze 219 szavazatot gyűjtött össze a parlamenti voksolás során, holott a sikerhez 236 támogatói szavazatra lett volna szükség. Az ellenzék szónokai Románia sírásójának nevezték a demokrata-liberálisok (PDL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a nem magyar kisebbségi, valamint a független honatyák alkotta koalíciót a közalkalmazottak bérének lefaragása, az áfaemelés és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett 20 milliárd eurós hitel miatt, ugyanakkor számon kérték a kabineten a beígért strukturális reformokat és a gazdaságélénkítő programokat is. Keresetlen szavakkal illette és halott politikusoknak nevezte Victor Ponta PSD-elnök a kormánypártok vezetőit amiatt, hogy arra utasították képviselőiket és szenátoraikat, tartózkodjanak a szavazáson. Emil Boc kormányfő demagógnak és populistának nevezte a szocdemek és a liberálisok indítványát, úgy vélekedve, az általuk javasolt progresszív adórendszer növelné a költségvetési hiányt és csődbe juttatná az országot.
A törvényhozók több mint hatórás vitáját számos rendbontás kísérte a parlament falain belül, eközben odakinn mintegy harmincezer ember tüntetett a szakszervezetek által összehívott, a kormány távozását követelő nagygyűlésen. A szervezők várakozását alulmúló akcióra – a szakszervezetek százezer embert vártak Bukarestbe – egyébként rátelepedett a román baloldal, amelynek vezetői haladtak az élen a parlament épületéig tartó felvonuláson; a tüntetők közül többen öszszecsaptak az ellenük könnygázt bevető rendfenntartókkal. Victor Ponta azzal vádolta a rendfenntartókat, hogy éleslőszerrel látták el a tüntetést felvigyázó 2500 csendőrt, a belügyminisztérium azonban közölte, az egyenruhások birtokában lőfegyver sem volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.