Maradhat a Nemzeti élén Alföldi

Egyelőre nem tervezi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, hogy visszavonja a Nemzeti Színház főigazgatójának megbízatását és nincs napirenden vizsgálat indítása sem Alföldi Róbert legutóbbi botránya ügyében – értesült lapunk.

Tölgyesi Gábor
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Nemzeti Színház direktora, Alföldi Róbert a Budapesti Román Kulturális Intézetnek adta bérbe a szimbolikus jelentőségű teátrumot, hogy ott fogadást rendezzenek november 30-án Románia december elsejei nemzeti ünnepe, Erdély elcsatolása tiszteletére. A direktor, látva a közfelháborodást, döntését szerda este visszavonta.
Bár lapunk úgy tudja, Alföldi a kormányváltás után számított arra, hogy leváltják a Nemzeti Színház éléről, e várakozása nem vált valóra. Mostani akciója után sem remeg a széke, legalábbis egyelőre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) – úgy tudjuk – most a jövő évi költségvetés előkészítését előrébb való feladatnak tartja a személyi kérdéseknél. Alföldi elmozdítása egyébként sem lenne zökkenőmentes: mandátuma 2013. június 30-ig szól. Ráadásul az intézményt fenntartó minisztériumnak a Nemzeti Vagyonkezelő Tanács jóváhagyását is bírnia kell egy ilyen döntéshez, egy esetleges új főigazgatói pályázat kiírásához. Alföldi Róbertet 2008. július elsejétől nevezte ki a Nemzeti Színház élére az akkori kultuszminiszter. Hiller István döntését emlékezetes botrány előzte meg: több igazgatójelölt pályamunkájának jelentős hányadát a minisztériumi fénymásolóban „felejtették” a pályázatok elbírálásakor. Alföldi – aki már akkor biztos befutónak számított – a szerencsés kivétel volt.
A Jobbik továbbra is Alföldi menesztését várja a kormánytól, a párt nevében Szávay István leszögezte: provokáció, hogy több millió magyar ember „idegen, sőt ellenséges uralom alá helyezését” a magyar adófizetők pénzéből fenntartott közintézményben tervezték megünnepelni. – A közös történelmi sérelmek állandó felemlegetése sehová sem vezet, a nemzeti érzelmek félresöprése azonban több mint tévedés – írta tegnap az erdélyi Krónika Alföldi felajánlásával kapcsolatban. A tudósítás szerint Budapesten ismét kísért a Kempinski-koccintásként elhíresült, nyolc évvel ezelőtt történt rendezvény, amikor is Medgyessy Péter akkori magyar és Adrian Nastase román miniszterelnök Göncz Árpád korábbi államfő társaságában együtt ünnepelte a román nemzeti ünnepet.
A román külügyminisztérium tegnap sajnálatosnak minősítette, hogy Alföldi „a kilátásba helyezett politikai tüntetések nyomására” visszavonta a bérleti megállapodást. A románok a magyar hatóságok támogatását kérték, hogy megfelelő helyszínt találjanak a november 30-i rendezvénynek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.