MÁV Cargo: nyílt vita a korrupcióról

Hírösszefoglaló
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupcióról vitatkozott – méghozzá leplezetlenül – az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) igazgatósága a MÁV Cargo megvásárlásával kapcsolatban egy ülésről készült hangfelvétel szerint – számolt be a Profil osztrák hetilap. A lap ma megjelenő írása részleteket közöl a birtokába jutott felvételről. Mint az a távirati iroda beszámolójából kiderült, a hanganyag szerint 2008 februárjában az ÖBB vezetőségének néhány tagja kérdőre vont más tagokat a privatizációs pályázathoz kapcsolódó tanácsadói szerződés miatt.
A MÁV korábbi teherszállítási üzletágát, a jelenlegi Rail Cargo Hungariát az ÖBB leányvállalata, a Rail Cargo Austria (RCA) vásárolta meg több mint százmilliárd forintért. Az eladással kapcsolatban korrupció gyanújával nyomoznak a magyar és az osztrák hatóságok. Az idézett felvételen Horst Pöchhacker, az RCA akkori felügyelőbizottsági elnöke, a Porr építőipari konszern korábbi vezérigazgatója úgy fogalmazott, „…el kell búcsúznunk egy bizonyos naivitástól, én az építőiparból jövök. Egyetlen magyar megrendelést sem kaptunk hasonló lobbimegállapodás nélkül.” (Az RCA a MÁV Cargo privatizálásakor a Geuronet Bt.-vel kötött ilyen tanácsadói szerződést.)
Herbert Kasser igazgatósági tag, az osztrák közlekedési minisztérium osztályvezetője azt tudakolta, „konkrétan milyen fizetés történt” és hogy „tiszta volt-e a fizetés”. Gustav Poschalko az RCA korábbi vezetője válaszul egy neves osztrák ügyvédi iroda szakvéleményét idézte, miszerint „a nevezett iratokban nem utal semmi arra, hogy az RCA a Geuronettel meg nem engedett szerződést […] kötött volna”.
A kérdésre, hogy pontosan mit teljesített a Geuronet a sajtóértesülések szerint 7,1 millió eurós sikerdíjért, Pöchhacker azt mondta, „természetesen vannak teljesítések”. A vita folyamán Pöchhacker később úgy fogalmazott: „naivitás egy lobbista teljesítményét firtatni. Ha megbízod a megfelelő embert, aki felhívja a megfelelő minisztert a megfelelő pillanatban […] nem számolhatod el a telefonhívást.”
A Profil érdeklődésére Pöchhacker kijelentette: nem azért kötötték a szerződést, hogy politikai felelősöket korrumpáljanak, a megbízás kizárólag lobbitevékenységre szólt, „vagyis arra, hogy a megfelelő emberekkel beszéljen” a cég lobbistája, Gulya András.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.