Még egy gyanús MSZP-s

Munkatársunktól
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetőfeljelentés születhet Kárpáti Zsuzsa, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) idén nyáron eltávolított vezetője, volt MSZP-s országgyűlési képviselő ellen. A Magyar Hírlap szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vizsgálata azt állapította meg, hogy Kárpáti mint az MSZP Pest megyei 1-es számú választókerületének jelöltje kampánycélokat szolgálva vezette az intézetet: a választások idején magánérdekből használta az intézet színes fénymásolóját, a kampányát segítő Bába Elvira pedig íróasztalt és internetkapcsolatot kapott az EKI-ben. Bába nem került az EKI állományába, de szabadon használhatta infrastruktúráját, hozzáférhetett titkos, védett adatokhoz. Az EKI szállítólevelei alapján Kárpáti Zsuzsa többször is megkerülte a hivatali utat, amikor szóbeli utasítást adott a raktárosoknak egyes készletek kiadására.
Az EKI közbeszerzései kapcsán a vizsgálat megállapította, hogy a külsős bonyolító cég – vagy személy – alkalmazása jelentős többletköltséggel járt. Így Komár Gábor, Kárpáti volt férje, Szilágyi N. Péter, az Egészségügyi Minisztérium ügyvédje és az OKFON Zrt. (az egészségügyi tárca közbeszerzési cége) kapott kimagasló díjazást. A leltározási eszközök beszerzése nevű projektet anélkül akarták beindítani Gál Ilona egykori szakállamtitkár kezdeményezésére, hogy annak szükségességéről bármilyen előtanulmány készült volna. A be sem indított projekthez 45 és fél millió forintért beszerzett szerver és számítógép máig becsomagolva fekszik az EKI raktárában.
Kárpáti Zsuzsa közleményében visszautasítja az őt ért vádakat. – Tiszta lelkiismerettel állok minden esetleges vizsgálat elébe. Mindvégig a hatályos előírásoknak megfelelően jártam el – szögezte le, majd hozzátette: a hivatali utat mindig betartotta és betartatta, semmiféle jogosulatlan szóbeli utasítást nem adott ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.