Még hatályos az Omninvest szerződése

Munkatársunktól
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak azután döntenek az Omninvest Kft. 15 évre szóló, 2019-ig érvényes oltóanyag-gyártói szerződésének további sorsáról, hogy a céggel kapcsolatos vizsgálat lezárul – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága. Közleményükben azt írják, együttműködnek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal (Kehi) a vizsgálatban, amely annak tisztázására is kiterjed, hogy az állammal kötött Omninvest-szerződések a közérdeket szolgálták-e. A tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy az előző kormány ez év május 31-ig 3,4 milliárd forintot fizetett ki a H1N1 elleni oltóanyagra, és további 1,3 milliárdot az idei szezonális vakcina beszerzésére. Ugyanakkor az ágazat más egészségügyi intézményei nem juthattak elegendő finanszírozáshoz az idén.
Az Omninvest Kft. is közleményt adott ki, amelyben állítja: szabályosan használta fel az állami támogatást. A 2006-os felhasználás során az akkor hatályos jogszabályok szerint jártak el, amikor az anyavállalattal együttműködve végeztek kutatást. Csak 2010. év elején vált ismertté, hogy az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága szerint a támogatási szerződésnek az anyavállalatuk megbízására vonatkozó része az európai közösség rendeletébe ütközik. Ezt a rendeletet 2006-ban még nem ültették át a magyar jogrendbe, így a szerződő felek erről nem is tudhattak. A közleményt azután adta ki az Omninvest, hogy a vám- és pénzügyőrség büntetőeljárást indított a cég ellen, többek között jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanúja miatt. A Kehi hamarosan lezáruló vizsgálatában is hasonló megállapítások várhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.