Megbírságolták a Tescót

Bákonyi Ádám
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcszázötvenezer forint bírsággal és az eljárási költség befizetésével, összesen csupán kilencszázezer forinttal sújtotta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (Mgszh) a Tescót, mert dunaújvárosi áruházában csaknem háromszáz kilónyi bélsárszennyezett csirkehúst találtak. A hivatal válasza szerint „az áruházlánc saját hatáskörben intézkedett valamennyi áruházában a beszállítótól származó összes ilyen termék azonnali eltávolítására és ártalmatlanítására. A feladat elvégzését a Tesco igazolta” – írták. Mindez ezért érdekes, mert a Tesco lapunk birtokába jutott belső levelezése éppen arról tanúskodik, hogy a hatósági vizsgálat és büntetés ellenére az áruházlánc nem vonta ki a forgalomból a szállítmányt, hanem bizonyos feltételek mellett folytatta az értékesítést. „A terméket a pultba helyezés előtt vizsgáljátok át, és csak ezt követően helyezzétek ki. Ha a ládából öntitek a pultba és töltést követően a pultba töltött terméken szennyeződést észleltek, akkor a pultot ürítsétek ki, és fertőtlenítsétek, ezt követően a forgalmazás újra indulhat. A szennyezett terméket kérjük elkülöníteni és jól láthatóan jelezni rajta: Zárolt termék” – olvasható a dokumentumban.
A nevezett akciós csirkehús három beszállítótól érkezett, és csak egyikük termékével volt ez a probléma. Ennek eltávolításáról hulladékmegsemmisitő igazolás van – mondta Gombos Zoltán. A Fejér Megyei Mgszh élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatója megjegyezte, a Tescónak már első körben észlelnie kellett volna a szennyeződést, amely olyan fokú volt, hogy az Mghsz laboratóriumi vizsgálatot sem végzett.
– Nyilván megvolt az oka, hogy miért ez az akciós termék és miért ilyen olcsó. A Tesco fellebbezés nélkül kifizette a bírságot, amelynek egy részét saját dolgozóira hárította – mondta Gombos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.