Megbüntetnék a felelősöket

Hírösszefoglaló
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vissza kell lépniük az élvonalbeli politizálástól azoknak, akik közvetlenül felelősek azért, hogy az MSZP és a társadalom nehéz helyzetbe került – ezt Balogh András, az MSZP elnökhelyettese nyilatkozta a távirati irodának pártja munkás- és érdek-képviseleti tagozata Kiútkeresés című tanácskozása előtt. Itt említette, hogy az MSZP-nek azonban minden olyan párttagra szüksége van, aki tömegbázist tud teremteni, és ő ide sorolta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt is. Balogh szerint ugyanakkor Gyurcsány „nagy, nyitott frontot akar”, ideértve a liberális, illetve bizonyos konzervatív erőket is, az MSZP-nek viszont – legalábbis így véli az elnökhelyettes – „markánsan baloldali párttá kell válnia”. – Ha a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció platform elfogadja az MSZP megújuló koncepcióját, például azt, hogy a párt egyértelműen a kipróbált és a megújult baloldali értékek mentén szerveződik, akkor tudunk velük együttműködni – hangsúlyozta.
Balogh üdvözlendőnek nevezte az előző kormány ügyeinek elszámoltatását, de óva intett a leszámolástól és a bosszúvágytól. Mint mondta, Gyurcsányt is megilleti az ártatlanság vélelme, bár utalt rá: nem tud róla, hogy kezdeményezték volna az exkormányfő mentelmi jogának felfüggesztését.
Az MSZP elnökhelyettese bírálta a kormányt is – mondván, egyes intézkedéseik tekintélyuralmi tendenciákat mutatnak –, külön kiemelve az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését. Kitért az alkalmazottak, a munkások nehéz helyzetére is, szerinte ebből is adódik, hogy „szélsőséges eszmék, a fasiszta típusú szélsőjobboldal nyert teret azokon a helyeken, ahol az MSZP-nek nyernie kellett volna a választásokon”. – Az életszínvonal süllyedt, miközben a termelt nemzeti érték nőtt, ezért vállalnunk kell a magyar kapitalizmus kritikáját – fogalmazott.
Filló Pál, a munkástagozat elnöke az értekezletet megnyitó beszédében elmondta: ha az MSZP szeretné visszaszerezni tömegbázisát, akkor „tisztességes baloldali programot” kell kínálnia. Mint mondta, „az MSZP-nek újra a munkások és az alkalmazottak érdekeit kell képviselnie”. Reményét fejezte ki, hogy ehhez találnak „tisztességes, fiatal politikusokat”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.