Mégis áthárítják a bankok a különadót?

Bár az érintettek ezt cáfolni igyekeznek, a Bankometer portál elemzéséből az derül ki, hogy a pénzintézetek egy része már el is kezdte a különadó miatt megemelkedett költségei áthárítását.

Csécsi László
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk megpróbált utánajárni annak, hogyan változtak a pénzintézeti szolgáltatások árai az elmúlt időszakban, és annak is, hogy várható-e jelentősebb ármozgás a következő hónapokban, ám a bankok jelentős része nem volt hajlandó válaszolni a feltett kérdésekre. A CIB, a K&H, az Erste és az OTP Bank pedig közölte: a magatartási kódex nem tesz lehetővé jelentős drágítást, így a költségek átruházása sem lehetséges. Csakhogy az árak összehasonlításával foglalkozó Bankometer szakportál arra a következtetésre jutott, hogy már rég elkezdődtek az áremelések, és úgy tűnik, a drágítások nem függetlenek a kormány által július elsejei hatállyal kirótt különadótól.
*
A portál munkatársai számba vették az elmúlt időszak díjtételeinek változását. Megállapították, hogy a hitelek kezelési költsége 2009 végén átlagosan három százalékkal, majd további 2,4 százalékkal emelkedett, a folyósítási díj viszont nem változott jelentősen. Szembetűnő ugyanakkor, hogy a bankadó bejelentését követően mindkét díjtétel csaknem tízszázalékos vagy azt meghaladó mértékben növekedett, miközben a kezelési költség 2010 szeptemberében tíz százalékkal csökkent. A számlákhoz kapcsolódó díjak alakulását tekintve 2010 elején az átlagos díjak 3–5 százalékos emelkedése látszik, az év folyamán kisebb kilengéseket leszámítva tavasszal öt százalék körüli csökkenés következett. – Az idén szeptemberben jelentősen, 12 százalékkal növekedett a számlavezetés átlagos díja. A díjemelkedés ideje kísértetiesen egybeesik a bankadó befizetésének időpontjával – közölte Veres Mátyás, a portált üzemeltető cég ügyvezetője.
A lapunknak a fentiekkel kapcsolatosan válaszoló bankok közül az OTP azt írja, hogy a magatartási kódexben vállaltaknak megfelelően továbbra is díjmentesek maradnak azok a szolgáltatások, amelyek korábban így lettek meghirdetve, illetve egyes díjak esetén évente egyszer legfeljebb az inflációs rátának megfelelően emelik a díjakat. Ez legutóbb 2010 márciusában történt, így az idén már nem tervez díjemelést a bank. A K&H Bank szintén azt közölte, hogy a magatartási kódexnek megfelelően változtak az áraik, legutóbb 2010. június 1-jén emelték a díjakat az inflációnak megfelelően, az Erste pedig augusztus másodikán hajtott végre a pénzromlást követő, 4,2 százalékos emelést a számlavezetési és egyes tranzakciós díjakon. A CIB Bank szintén túl van az idei inflációhoz igazított emelésen, így náluk szintén nincs tervben további drágítás.
Az inflációra hivatkozva közölte a KDB Bank is, hogy 2011. január 3-tól számos kondíciója átalakul. Csakhogy a bank a számlavezetési díjakat 31, illetve 50 százalékkal növeli, vagyis messze a pénzromlás mértéke felett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.