Megkezdődött az uniós támogatások utalása

Dénes Zoltán
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraindította a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) nyújtott szolgáltatását a Hewlett–Packard Magyarország (HP) Kft. a múlt hét utolsó munkanapján. A társaság közleménye szerint a hivatal így hatékonyan tudja folyósítani a magyar gazdálkodóknak járó uniós támogatásokat. Korábban az MVH arról számolt be, hogy az informatikai cég egyoldalúan felfüggesztette a vele kötött szerződés teljesítését, amivel erőteljesen megnehezítette a mintegy kétszázezer hazai termelő helyzetét. A hivatal és a cég ellentmondó nyilatkozatokat tett közzé. Az MVH arról számolt be, hogy nem tartozik a cégnek A Hewlett– Packard viszont most is azt közölte, hogy a hivatal több hónapos késésben van a díj kifizetésével, és a cég a szolgáltatás újraindítása után is elvárja, hogy az MVH rendezze a helyzetet.
Az MVH tájékoztatása azt a látszatot keltette, mintha a HP amiatt függesztette volna fel szolgáltatását, mert a hivatal új vezetője büntetőfeljelentést tett az előző vezetés által a céggel kötött egyik szerződés miatt. Az MVH ismeretlen tettesek ellen, bűnszervezetben elkövetett csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést. Az ügy előzménye, hogy a HP és az MVH először 2003-ban kötött szerződést hálózati szoftver fejlesztésére. Az eredeti megállapodás szerint 2005 után a szoftver, a jogosultságok és a forráskódok az MVH tulajdonába kerültek volna. 2006-ban a két fél új szerződést kötött, amelyből kikerült ez a passzus, és ehelyett a hivatal csak felhasználói jogot kapott a HP-tól, hasonló nagyságrendű öszszegért, mint amekkorát az előző szerződés a kiépítésre tartalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.