Megnyílt a Tudásközpont

Az Európa kulturális fővárosa program részeként felhúzott pécsi Tudásközpont épülete mától üzemel teljes kapacitással. A közel 4,5 milliárd forintból felhúzott „tudásgyár” hivatalos megnyitóját pénteken tartották.

Bóka Máté Ciprián
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három különböző fenntartóval (a pécsi, a baranyai önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem) rendelkező könyvtár egyesült az új létesítményben, amelynek így több mint egymilliós könyv- és folyóirat-állománya van, a legmodernebb csúcstechnológiával felszerelt, teljesen automatizált kölcsönzést lehetővé tevő informatikai rendszerrel is bír. A pénteken megtartott ünnepélyes megnyitón a projektgazda Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Hargitai János kiemelte, bízik abban, hogy minél többen és családok is igénybe veszik a ház szolgáltatásait, s a Tudásközpont a közelben fekvő bevásárlóközpont konkurenciája lesz. Kiemelte, annak ellenére, hogy több partner együttműködése kellett az épület létrehozásához, szinte tökéletes volt a közös munka.
A Tudásközpontban a bibliotéka mellett egyetemi előadó, zeneterem, büfé, hallgatói szolgáltatóiroda, könyvesbolt, baba-mama szoba is megtalálható. A központ sajátosságát az a kaptár formájú lépcsőház adja, amelyet Zsolnay-elemekkel díszítettek. Az építmény a közelmúltban tovább csinosodott a Pécs testvérvárosából, az amerikai Seattle-ből kapott totemoszlopokkal, pénteken pedig egy szelídgesztenye-gyökérből készített, ülőalkalmatosságként is szolgáló szobrot avattak fel a központ mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.