Megújul az MNB felügyelete

Az Országgyűlés ma választhatja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új felügyelőbizottságát és Járai Zsigmond – korábbi jegybankelnök – személyében e grémium elnökét, miután az erről szóló határozati javaslatot Kövér László, a parlament elnöke tegnap benyújtotta – tudatta a távirati iroda. A felügyelőbizottság hat tagját a parlamenti pártok, köztük az elnököt a legerősebb párt jelöli.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felügyelőbizottságnak (fb) a nemzetgazdasági miniszter képviselője, illetve a miniszter által delegált szakértő is tagja, de őket nem választja meg a parlament. A testület a jelenleg hatályos jegybanki törvény szerint az MNB belső gazdálkodását, tényleges működését ellenőrizheti, azonban nem szólhat bele, hogy a jegybank miként alakítja a monetáris politikát.
Az fb leendő elnöke, Járai Zsigmond közgazdász, bankvezető, a rendszerváltás utáni, függetlenné vált Magyar Nemzeti Bank harmadik elnöke, s utóbbi posztjából eredően a Nemzetközi Valutaalap magyar kormányzója is volt. 1988-ban a Tőzsdetanács, az újraalakuló Budapesti Értéktőzsde vezető testületének első elnöke. MNB-elnöksége idején lett teljes a magyar tőkepiacok liberalizációja, ekkor vezette be a jegybank az inflációs célkövetés rendszerét, és ekkor szélesítették ki a forint lebegtetési sávját. Három éve az akkor alakult CIG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelőbizottságának elnöke s egyben a cég egyik tulajdonosa is.
A Fidesz Járai Zsigmond mellett Madarász Lászlót, a Malév fb jelenlegi elnökét jelöli a felügyelőbizottság tagjai közé, aki a Postabank vezérigazgatója volt 1998–2002 között. A KDNP jelöltje Szényei Gábor András informatikai szakember, aki 2007-től már tagja volt a jegybank felügyelőbizottságának. Az MSZP jelöltje Katona Tamás statisztikus, demográfus. A Medgyessy-kormányban 2004. február 15-től vezette a miniszterelnöki kabinetet, majd a pénzügyi tárca államtitkáraként tevékenykedett. Az idei országgyűlési választásokon a BKV körüli botrányokba belebukott Hagyó Miklós korábbi egyéni körzetében indult az MSZP színeiben, de nem nyert mandátumot. Róna Péter egyetemi oktató – az LMP delegáltja – 1986–1991 között az amerikai J. Henry Schroder Bank vezérigazgatója volt. Varga István – a Jobbik küldötte –többek között a Robert Triffin nevét felvevő Intereconomics Szirák Alapítvány létrehozója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.