Megválasztott médiavezetők

Munkatársunktól
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medveczky Balázs, MTV. A köztévénél a szórakoztató főszerkesztőség külsős gyártásvezetőjeként kezdte pályáját 1988-ban. 2001-től a programlebonyolítás gyártási és gazdasági vezetője. 2005-től a gyártást, 2006 tavaszától a gyártási és műszaki igazgatóságot vezette. Rudi Zoltán elnök 2008 márciusában nevezte ki az MTV gazdálkodásért és stratégiatervezésért felelős alelnökének, március 5-től ügyvezető alelnökként dolgozott.


Jónás István, MR. Eredetileg tanárként végzett, a Magyar Rádió ifjúsági főosztályán 1982-től 1991-ig dolgozott. Ezt követően hat éven át a Petőfi rádió SzocioMűhely szerkesztőségének vezetője volt, 2001 és 2007 között a Kossuth adó belpolitikai szerkesztőségének helyettes vezetőjeként tevékenykedett. A Lánchíd Rádiónak 2007-től volt főszerkesztő-helyettese, majd 2010 tavaszától megbízott főszerkesztőként irányította az adót.


Ókovács Szilveszter, Duna TV. A győri Zeneművészeti Főiskolán 1992-ben magánénektanárként és kamaraművészként végzett, a budapesti Zeneakadémián 1997-ben operaénekes és művésztanár diplomát szerzett. 1998-tól tanácsadó az oktatási tárcánál, 2000–2002 között a miniszterelnöki kabinet parlamenti tanácsadója. 2002– 2005-ben az Operaház kommunikációs igazgatója A Hír TV-nek és a Lánchíd Rádiónak a műsorvezetője.


Belénessy Csaba, MTI. A Kossuth rádió pécsi tudósítója 1986-tól, majd a Vasárnapi Újság műsorvezetője, felelős szerkesztője. 1997–2004 között az MTV Regionális, Kisebbségi és Határon Túli Főszerkesztőségének vezetője, 2000-ben A Hét főszerkesztője, 2000–2003 között a tévé hírigazgató-helyettese. 2004–2005-ben a Duna TV alelnöke. 2007-ben alapító főszerkesztője a Lánchíd Rádiónak. Az MTI stratégiai alelnöke 2008 óta.


A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma tegnap megválasztotta a négy közmédium vezérigazgatóját. A Magyar Televíziót Medveczky Balázs eddigi ügyvezető alelnök, a Magyar Rádiót Jónás István, a Lánchíd Rádió megbízott főszerkesztője, a Duna Televíziót Ókovács Szilveszter, a Hír TV és a Lánchíd Rádió szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Távirati Irodát pedig Belénessy Csaba, a hírügynökség eddigi stratégiai alelnöke vezeti.
A kuratórium a múlt héten már megpróbált médiumvezetőket választani, sikertelenül. Az új törvényi rendelkezések szerint a vezérigazgatói tisztségekre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tehetett javaslatot. A Szalai Annamária által vezetett testület a négy pozícióra két-két jelöltet állított. Az előző, sikertelenül zárult választási folyamat során az MTV élére Nagy Attilát, a köztévé jelenlegi gazdasági igazgatóját és Szabó László Zsoltot, az Echo TV vezérigazgatóját, a Magyar Rádió élére Belénessy Csabát, az MTI stratégiai alelnökét és Klein Juditot, az MTV kisebbségi műsorok szerkesztőségének vezetőjét, a Duna Televízió élére Dobos Menyhértet, az MTV műsorigazgatóját és Kálomista Gábor filmes producert, az MTI élére Toót-Holló Tamást, az MTI belpolitikai szerkesztőségének vezetőjét és Wéber Ferencet, Sólyom László köztársasági elnök sajtófőnökét jelölte. A közalapítvány kuratóriumában viszont egyik jelölt sem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást, így a székek – akkor – üresen maradtak. Második nekifutásra azonban elég volt a nyolctagú testületben az egyszerű többséget megszerezni. A kuratóriumban az ellenzék és a kormányoldal is három-három helyet tudhat magáénak, valamint a Médiatanács is delegálhat két tagot. A kétharmadhoz így öszszesen hat szavazat kell (ez nem volt meg múlt héten), a sima többséghez viszont öt voks is elég. A vezérigazgatók felett a munkáltatói jogokat a Közszolgálati Közalapítvány gyakorolja, vagyis e testület nevezheti ki vagy mentheti fel őket. Az MTV több mint két éve, a Duna TV és a Magyar Rádió hónapok óta vezető nélkül működött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.