Mélyponton a lakáspiac

Az idei esztendő rácáfolt a lakáspiac élénkülését vizionáló várakozásokra. Egyelőre nincs jele a kedvező fordulatnak; változatlanul pang az ágazat. Noha a gazdaság stabilizálódása joggal keltett reményt, e feltételezések túlságosan korainak bizonyultak. Ezen egyelőre az sem változtat, hogy csökken a forinthitelek kamata, illetve nagyobb – bár továbbra is óvatos – banki hajlandóság mutatkozik a hitelezésre.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez év elején a szakértők előrejelzése az volt, hogy optimista forgatókönyv esetén a lakáspiac feléledhet a hosszú kómából, azaz idén minimálisan bővülő forgalomra lehet számítani. Abban is egyetértés volt, hogy jelentős lakásberuházások nem indulnak, viszont elkövetkezhet a konszolidáció, amikor befejeződhetnek az előrehaladott kivitelezések, azaz a sokkolóan fagyos tavalyi év után idén felszakadozó felhőzet és némi napsütés köszöntheti az egyes alpiacokat – fogalmaztak az elemzők.
Ehhez képest a rideg valóság más képet mutat. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szeptemberig valamivel több mint 13 ezer új lakás épült, 34 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A fagyos viszonyokat a kiadott lakásépítési engedélyek száma – alig több mint 14 ezer – is jelzi, hiszen ez 37 százalékos visszaesés a múlt évi helyzethez képest. A befejezett építkezések tavaly óta tapasztalható, lefelé tartó trendje immár újabb mélypontot valószínűsít 2010 egészére, ami ráadásul tartósnak tűnik. Erre utalnak az építési engedélyek számát jelző statisztikák. A fővárosban például, ahol e tekintetben az év korábbi időszakában még enyhe növekedést lehetett látni, most 6 százalékos visszaesést tapasztalni. Ám a budapestinél – a tavalyihoz képest – jóval erőteljesebb volt a csökkenés a megyei jogú városokban, ahol ez 52 százalék. Az elemzésből kiderül, hogy az új lakások több mint felét értékesítési céllal építették, ám a kivitelezők megoszlása kissé átrendeződött: a használatba vett lakások 87 százaléka építőipari vállalkozásokhoz köthető, míg 11 százalékuk lakossági kivitelezésben épült.
A lakáspiac befagyása nem érte váratlanul az elemzőket. Szerintük legfeljebb jövő év közepére vonulhatnak el a viharfelhők. Biztatók a kedvező makrogazdasági előrejelzések, a konszolidálódó államháztartás, a forinthitelek kamatainak csökkenése, illetve a bankok hitelezési hajlandóságának – óvatos, de – látható élénkülése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.