Merkel harcra kész

Stefan Lázár
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddigi tartózkodó taktikájával ellentétben, harcias hangvételű beszéddel lépett Angela Merkel német kancellár a kereszténydemokraták (CDU) pártkongresszusának plénuma elé Karlsruhéban. Az ezer küldött – 90,4 százalékos eredménnyel – ötödik alkalommal erősítette meg Merkelt pártelnöki tisztségében annak ellenére, hogy előzőleg a kereszténydemokrata bázis tetemes része határozatlansággal, halogató taktikával vádolta, azt vetve a szemére, hogy amíg külpolitikai síkon ismételten érvényre tudta juttatni elképzeléséit, addig a hazai problémákhoz kesztyűs kézzel nyúlt. A közvélemény-kutató intézetek felmérései most is arra utaltak, hogy a CDU népszerűsége messze elmarad a kívánt negyven százaléktól és a nagy néppártot – tekintettel a parlamenti létminimum peremére sodródott liberális koalíciós partnerre – nem kívánt, a Zöldekkel kötendő koalíció veszélye fenyegeti. E lehetőség cáfolásának érdekében Merkel hetvenöt perces felszólalását ezúttal világos körvonalak jellemezték. Leszögezte, a konzervatív-liberális koalíciónak nincs alternatívája, a Zöldekhez való közeledést pedig egyenesen agyrémnek nevezte. Szerinte a CDU-nak olyan pártként kell pozicionálnia magát, amely az általa helyesnek tartott politika érdekében harcol. Egyben magáévá tette legendás elődjének, az NSZK első kancellárjának, Konrad Adenauernek a meggyőződését: „sem az állam, sem a gazdaság, sem a kultúra nem lehet öncélú; szolgáló szerepük van az emberekkel szemben”.
Beszédével a kancellári hivatalt betöltő CDU-elnök megnyitotta a 2011-es tartományi választások kortesidőszakát, összesen négy tartományban (Baden-Württemberg, Rajna-vidék– Pfalz, Szászország-Anhalt, Mecklenburg-ElőPomeránia) és két tartományi joggal felruházott városban (Bremen, Berlin) lesz majd voksolás. A kabinet számára különösen a baden-württembergi eredmény jelentős, ahol a stuttgarti pályaudvar átalakítása körül kirobbant, az ellenzéki pártokkal vívott politikai, társadalmi harc komoly befolyást gyakorolhat a Bundestagra. Ha a hagyományos CDU-fellegvárnak számító tartományban megbukik a CDU/FDP-kormány, akkor Angela Merkel alatt is inoghat a kancellári szék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.