Mérséklődhetnek a katasztrófakárok

Bodacz Péter
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kontinensünkön a tervek szerint már 2015-ben megvalósul az egységes, vészhelyzeti kommunikációra alkalmas rendszer – közölte Kolláth Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság műszaki főigazgató-helyettese az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet vészhelyzeti távközléssel foglalkozó speciális bizottságának háromnapos budapesti tanácskozását követően. A testület azzal a feladattal jött létre öt éve, hogy megteremtse a tömegkatasztrófa-kezelés műszaki feltételeit. A szakember tájékoztatása szerint a rendezvényen azt vizsgálták, hogy a tömeges krízishelyzetek esetén milyen távközlési szolgáltatásokra van szükségük az érintetteknek, így a lakosságnak, a segítséget nyújtó szervezeteknek, valamint az állami irányítást végző hatóságoknak.
Jean-Pierre Henninot, a bizottság elnökének tájékoztatása szerint az egyeztetésen kiemelt téma volt az úgynevezett eCall-rendszer, az Európai Bizottság programja, amely az E112 segélyhívó rendszeren alapszik. Ez az úgynevezett vészhelyzeti figyelmeztető hálózat a balesetet szenvedő gépjárművezetőknek, utasoknak kívánja biztosítani a gyors segítséget a járműbe épített eszközökkel, amelyek baleset bekövetkeztekor automatikus üzenetet küldenek a legközelebbi segélyhívó központba oly módon, hogy a GPS-koordinátákat is megadják. Miként az elnök hangsúlyozta, a mobilhálózatokra épülő eCall 2012-re minden Európában értékesített új gépjárműben szériatartozék lesz. Az ehhez szükséges feltételek több országban már adottak, a szolgáltatás pedig – főként a nyugat-európai uniós tagállamokban – már működik, itthon azonban még várni kell a bevezetésére. Ezzel kapcsolatban Kolláth Gábor elmondta: a rendszer kiépítése több tíz milliárd forintba kerül, a munka már megkezdődött, de további éveket vesz igénybe.
A bizottság tanácskozásán tovább pontosították a kidolgozás alatt álló európai nyilvános riasztórendszer követelményeit is. Ez a vészriasztó rendszer alkalmas arra, hogy a GSM-szabványban rögzített technológia segítségével a mobiltelefonon SMS-ként megjelenő vészüzeneteket közvetítsen az embereknek. A közösség célkitűzései szerint ezt a hálózatot a katasztrófában érintett polgárok előzetes figyelmeztetésére, a katasztrófa bekövetkezte utáni riasztásra és informálásra, valamint a kármentési célú szervezésre, irányításra fogják majd használni Európa-szerte. A nyilvános riasztórendszert elsőként Hollandia vezeti be jövőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.