Milliók az Arafát-hegynél

2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hárommillió muzulmán hívő gyűlt össze tegnap reggelre a szaúd-arábiai Arafát-hegy lábánál, hogy a magaslat megmászásával megkezdje az éves nagy zarándoklat egyik kiemelkedő eseményét. Az iráni legfőbb vezető erre a napra nyilatkozatot tett közzé, amelyben a síita és a szunnita mozlimok közötti egységet méltatta, amelynek legjobb szimbóluma szerinte a nagy zarándoklat. Ali Hamenei ajatollah egyúttal bírálta az Egyesült Államokat, valamint az izraeli lépéseket a palesztinok ellen.
Szaúd-Arábia egész évben a zarándoklat egy hetére készül, majd annak befejezését követően elkezdődik a munka, hogy egy év múlva még gördülékenyebben folyjon le az esemény. Az idén először átadtak egy régóta tervezett gyorsvasutat, amely Mekkából szállítja a hívőket a szent helyekre, Mínába, az Arafát-hegyre és az el-Muzdalifa-völgybe. A vasutat a kínaiak építették, s ez az első eredménye annak az infrastrukturális megállapodásnak, amelyet 2008-ban kötött Peking és Rijád. A hatalmas tömeg kezelésére további vasutak építésére is szükség volna, és a tervek szerint a dzsiddai repülőtértől Mekkáig is készül a vonal, azt azonban európai cégek fogják készíteni. A repülőtér felújításáról szóló szerződést tegnap írták alá, a Saudi Binladin Group 36 hónap múlva adja át a kétszer akkorára bővített légikikötőt.
A szaúdi belügyminisztérium jelentése szerint 1,8 millió zarándok érkezett külföldről, ami rekordnak számít, írta az MTI. A rendőrök szigorúbban ellenőrzik, hogy csak zarándokengedéllyel rendelkező hívők vehessenek részt a hadzson, és súlyos pénzbüntetést szabnak ki a törvényszegőkre. A hatóságok a zarándoklatra való tekintettel november 26-ig meghosszabbították az iskolaszünetet, mivel a tapasztalatok alapján a diákok – az egyhetes hadzs miatt – néhány napig a pihenést választják az iskola helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.