Mindenki spórol, az OFA jutalmat oszt

Kéthavi bérnek megfelelő jutalmat osztott ki valamennyi munkatársa számára az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA). Történt mindez annak ellenére, hogy a kormány júniusban az irányítása alá tartozó intézményeknél felfüggesztette a jutalmak és más, jutalmazási jellegű juttatások kifizetését, továbbá zárolta az e címen rendelkezésre álló, még fel nem használt kereteket.

Bákonyi Ádám
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban a szociális és munkaügyi, most pedig a nemzetgazdasági minisztérium háttérintézményeként működő OFA-nál azonban fittyet hánynak a kormányhatározatra, hiszen a szervezetnél – a korábbi gyakorlat szerint – az évente maximum adható kéthavi jutalmat osztottak ki. Az OFA-nál közel százharmincan dolgoznak, a keresetek átlagosan 200–400 ezer forint között mozognak, azaz legalább 40-50 millió forintot fizettek ki jutalomként. A felső vezetők igazán jól jártak, Vértes János kuratóriumi elnök havi fizetése ugyanis megközelíti az egymillió forintot, Székely Gabriella ügyvezető igazgatóé pedig 800 ezer forint.
Mint az elmúlt években annyiszor, megkeresésünkre az OFA-nál most sem reagáltak, amióta (öt napja) megküldtük kérdéseinket, Székely Gabriella és a szervezet sajtósa elérhetetlenné vált.
*
Az OFA nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy saját korábbi közlése ellenére mégsem követelte vissza a Vadász János vezette Szenior Foglalkoztatási Szövetségnek nyújtott támogatást. A volt szocialista politikus, szakszervezeti vezető elnökölte szervezet két éve kilencvenmillió forintot „nyert” az OFA-tól a 45 év felettiek foglalkoztatásának bővítésére oly módon, hogy az alapítvány meghívásos alapon, kizárólag a szövetséget pályáztatta, miután az megalakult. A projekt szerint legalább száz városban kellett szenior foglalkoztatási klubokat létrehozni, illetve csaknem 13 000 45 év feletti embert munkahelyhez juttatni, ám Vadászék többszörös haladék ellenére hetvenhat klubot hoztak létre, és mindössze ezer 45 év feletti álláskeresőt juttattak munkához. A Vadász vezette szövetségnek 15 millió forintot kellett volna visszafizetnie az OFA-nak, amiről az lemondott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.