Mobiltelefon segíthet a siketeknek

Bodacz Péter
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként a budapesti Kossuth téren tesztelték azt az egyedülálló magyar fejlesztést, amely a siketeknek és nagyothallóknak segít a tájékozódásban. Az Artklikk fejlesztőcég a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és más civil szervezetek közreműködésével vizsgálta három hétig az új megoldást. A tesztidőszak eredményességét mutatja, hogy felhasználók az eddigi tapasztalatok alapján a rendszer bővítését támogatják. A távirati iroda beszámolója szerint a fejlesztés lényege az, hogy az idegenforgalmi látnivalókról, a közintézményekről és más érdekességekről jelnyelven is olvashatnak mobiltelefonjukon a hallássérültek. A jelnyelv megjelenítését egy speciális szoftver segíti. Az alkalmazás letöltéséhez csupán egy kétdimenziós vonalkód (QR-kód) olvasó szoftverre és egy internet elérésére alkalmas okostelefonra van szükség. Az egyszeri telepítés után azonnal megtekinthető az adott helyszínhez tartozó magyar jelnyelvi videó. Erre a technikai megoldásra azért van szükség, mert a siketen született vagy a beszédképesség kialakulása előtt hallását elveszítő gyermek nem képes a teljes értékű beszéd megtanulására, ezért a hagyományos, feliratos videók olvasása is nehézséget okoz neki. A fejlesztés célja, hogy a tapasztalatok alapján ezzel a módszerrel a turisztikai célpontok mellett például a múzeumokat, önkormányzatokat, kórházakat és orvosi rendelőket is akadálymentesíteni lehessen a siketek számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.