Mokkáskanállal mérik a mefedront

Folyamatosan bővül a drogpiac kínálata, a tudatmódosító szerekhez pedig bárki könnyen hozzájuthat az új beszerzési csatornákon. Az interneten pár kattintással megrendelhetők a sokszor legális termékek, de az úgynevezett head shopokban is bőséges a kínálat. Eközben a pszichotropikus szerek a hatóságok körülményes és hosszadalmas, akár egy évig is eltartó eljárása nyomán kerülhetnek csak fel a tiltott anyagok listájára.<br />

Velkei Tamás
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi micsoda?

Spice
Többféle növény keveréke, amely ugyanazokon a receptorokon hat, mint a marihuánás cigaretta.

Látnokzsálya
Vagyis Salva divinorum, amely egy speciális alkoholidot tartalmazó szer, cigarettába tekerve szívják, és hallucinogén hatást vált ki, akárcsak az LSD. A különbség, hogy rövidebb ideig, nagyjából egy óráig tart a hatása.

Kripton
Kratomot tartalmaz, ami illegális.

BZP
Benzilpiperazin-származék, féreghajtó szer volt az állatgyógyászatban, kis változtatással lett az amfetaminszármazékok és az LSD közé tartozó vegyület. Tabletta formában vásárolható. Az EU-ban már tiltott.

GHB
Felnilemosó, de alkalmazzák graffiti eltüntetésére is. A szervezetbe kerülve alakul ki a GHB. Használata arra példa, miként lesz egy legális szerből kábítószer.

MCCP
Ugyancsak piperazinszármazék, már pszichotroplistás.

Ketamin
Gyógyszer, hallucinogén hatása van.


Toxikológiai osztályokon, drogambulanciákon egyre gyakrabban találkoznak az orvosok olyan fiatalokkal, akik az újabb, legális szerek, mint a Spice vagy a látnokzsálya miatt kerülnek kórházba. A ma divatos drogok közül a legnagyobb problémát jelenleg mégsem ezek, hanem a múlt század 20–30-as éveiben vérnyomásnövelő szerként kifejlesztett, ám komoly pszichotropikus mellékhatásai miatt forgalomból kivont mefedron jelenti, amellyel naponta találkoznak a szakemberek. Használói három-négy hónap alatt függővé válnak, nagyon súlyos tüneteket produkálva.
– A rendőrséggel karöltve már tavaszszal jeleztük, hogy ezzel a szerrel komoly bajok lesznek, de amíg előfordulhat, hogy egy vidéki diszkóban az elosztó nejlonzacskóban viszi a szert, majd ott kanálkával méri ki a fiataloknak, mit várunk? – áll értetlenül a csigalassúságú hatósági eljárás előtt Zacher Gábor toxikológus.
A Kábítószerlisták Szakbizottsága (KLSZ) ugyanis augusztusban hozott döntést arról, hogy a drog kerüljön fel a tiltott szerek listájára. – Ám leghamarabb a Mikulással együtt érkezhet meg a végső határozatról szóló értesítés – prognosztizál a szakember, aki nem érti, mire vártak a hatóságok áprilistól augusztusig.
Nem csoda, ha ezek után a mefedront mára tömegek használják, mert – jelenleg még – legális, könnyen beszerezhető. Zacher Gábor szerint aki rászokott, már akkor sem fog lemondani róla, ha a szer valóban felkerül a tiltott anyagok lajstromára. Ráadásul az anyagnak – M–Alfa néven – már a mutánsa is kapható.
Az illegális vegyészek különben is több lépéssel a bűnüldözők és a bürokrácia előtt járnak; folyamatosan kísérleteznek, egy-egy gyógyszermolekulát számítógépen terveznek meg, s ha netán a szer indexre kerül, csak megváltoztatnak egy komponenst, aminek következtében máris egy új, legális szert nyernek. És a tiltólistás procedúra kezdődik elölről, amivel újra csak lépéselőnybe kerülnek az előállítók. Sok anyag összetételén változtattak a közelmúltban kiagyalóik, így például a 4-fluoramfetamin hatóanyag ecstasytablettákban, illetve speedporokban az amfetamin mellett vagy helyett fordult elő. Ugyancsak tabletták és porok hatóanyagaként jelent meg az MDPV (3,4-metiléndioxipirovaleron, MDPK), a mefedron (4-metilmetkatinon, 4-MMC), valamint tabletta-hatóanyagként a butilon (bk-MDBD) nevű vegyület.
Az ördögi körből csak gyors hatósági eljárással lehet(ne) kitörni. – Úgy tűnik, a drogtéma jelenleg lóg a levegőben, miközben a pszichotrop szerek mellett más szenvedélybetegségek is egyre inkább terjednek, elég csak a játékszenvedélyre vagy a Facebook-jelenségre gondolni – figyelmeztet a toxikológus.

Előtérben az úttörő drogok
A Nemzeti Drog Fókuszpont közelmúltban megjelent, 2010-es jelentése arról tájékoztat, hogy 2008 végén és 2009-ben rövid idő alatt nagy számban jelentek meg új, szintetikus szerek, illetve korábban már ismert hatóanyagok új formákban. Tavaly több új szintetikus hatóanyag került a piacra. A büntetőjogilag kábítószernek nem minősülő szerek közül a Spice (amely a szintetikus cannabinoidok családjába tartozó vegyületeket tartalmaz) márkanév alatt, füstölőként forgalmazott készítmény irányította rá a szakemberek figyelmét a legális, félig legális termékekként (feliratuk alapján emberi fogyasztásra nem alkalmas füstölő, fürdősó, porszívó-illatosító) pszichoaktív hatású, új szintetikus hatóanyagokat tartalmazó szerek térhódítására. E szerek büntetőjogi kockázat nélkül árulhatók és beszerezhetők.
A lefoglalási adatok alapján is megállapítható, hogy 2009-ben a hatályos jogszabályok alapján kábítószernek minősülő tabletták forgalma jelentősen visszaesett, a klasszikus MDMA hatóanyagot tartalmazó ecstasytabletták háttérbe szorultak, helyettük az MCPP-t, amfetamint és a két anyagot együttesen tartalmazó tabletták tették ki a forgalom legnagyobb részét.
A drog ellen küzdőknek az egyik legtöbb fejtörést a GHB (gamma-hidroxi-butilát) és GBL (gamma-butilo-lakton) okozza, mert az esetek többségében az anyagra GBL formájában bukkannak rá, amely jelenleg ugyancsak nem minősül kábítószernek. Az olcsó GBL internetes megrendeléssel szintén beszerezhető. A GBL-ből tavaly lefoglalt mennyiség meghaladja a korábbi évek szintjét, az adatok arra utalnak, hogy a szerrel való visszaélés további terjedése várható.
A ketamint tartalmazó porok lefoglalásainak száma és mennyisége a korábbi évekhez képest nem változott számottevően, ugyanakkor folyamatosan emelkedik a lefoglalt gyógyászati kiszerelésű ketaminoldatok mennyisége; a múlt évben 285 üveg oldatot kobozott el a rendőrség.

Sziszifuszi drogháború
A szakemberek egyre gyakrabban találkoznak 13-14 éves aktív szerhasználókkal, akik a plázákban, barátaik társaságában fogyasztják a tiltott vagy éppen legális drogokat. Különösen veszélyeztetettek az intézeti környezetben élők, ahol az idősebbek összezárva élnek fiatalabb társaikkal. (Zacher Gábor rámutat: egyre nagyobb gondot jelent az alkoholfogyasztás is; amúgy kedves, művelt gimnazisták is ész nélkül vedelnek, majd magukat összevizelve, lehányva, alig tapintható pulzussal szállítják be őket a toxikológiára.)
A korhatár csökkenése nem véletlen, hiszen az internetet leginkább használó, kíváncsiskodó ifjak nagyjából negyedóra alatt rábukkanhatnak a világhálón egy-egy legális szerre, annak forgalmazójára, illetve egy úgynevezett head shop oldalára, amelyet később felkeresve nemcsak legális tudatmódosító anyagokat szerezhetnek be, de jó tanácsokkal, használati utasításokkal is ellátják őket.
Így aztán a hagyományos drogterjesztő csatornák mellett egyre inkább nő a piaci részesedésük a head shopoknak, ahol számos legális szer kapható, de ugyanígy kihasítanak maguknak egy szeletet a drogtortából az interneten kereskedők is. Sokszor az új szereplők mind a két fronton kínálják termékeiket. Egy bárhol megszerezhető etnobotanikai szakkönyv legalább négyszáz olyan növényt sorol fel, amelynek pszichoaktív hatása van. Ilyen a mák, a kakaó, az indiai kender, a kokacserje, de sok gyomnövény, gomba is. Ezek szintén könnyedén elérhetők bárki által.
– Egyre fiatalabb emberek kezdenek kábítószert fogyasztani, a mefedron nevű drogot pedig legálisan terjesztik az interneten – mutatott rá az Országgyűlésben Volner János (Jobbik) is. – Nem sikerült lejjebb szorítani a több mint egy évig tartó hatósági hercehurcát, amire egy partidrogot Magyarországon kábítószernek minősítenek a hatóságok – tette hozzá az ellenzéki képviselő. Ezt látszik igazolni a jelenlegi metódus. Ugyan a tiltott szerek listája állandóan bővül, és az európai figyelőrendszer is folyamatosan vizsgálja a hatóanyagokat, legtöbbször csaknem egy évig is eltart, mire kábítószernek minősítenek egy készítményt. A jogalkotási folyamat az európai monitoring és a hazai tapasztalatok alapján indul el, de a listát csak az Országgyűlés módosíthatja.

Lassú reakcióidő
A KLSZ-t (amelynek tagja mások mellett több minisztérium, az ÁNTSZ, az ORFK, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium, a vám- és pénzügyőrség, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet) azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse az egészségügyi miniszter, a kábítószer-megelőzésért és a kábítószerügyi koordinációs feladatokért felelős tárcavezető döntéseinek meghozatalát. A szakértőkből álló testület összegyűjti és tudományos megalapozottsággal elemzi az információkat, kockázatelemzést készít, és javaslatokat tesz a szabályozásra vonatkozóan. Kezdeményezi az illetékes hatóságoknál a szükséges vizsgálatok elindítását, s csak azt követően tesz javaslatot az illetékes miniszternek a tárgyalt anyag listára vételét vagy ismert szer új besorolását illetően. Vagyis a folyamat valóban nem nevezhető gyorsnak, a remények szerint azonban a jövőben jelentősen rövidülhet a listára vétel eddigi gyakorlata. Volner aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy – mint fogalmazott – a liberális LMP nyíltan zászlajára tűzte a könnyű drogok liberalizálását.
A kábítószer-fogyasztással közvetlenül összefüggő halálesetek számában országosan növekedés figyelhető meg, az azonban vélhetőleg az esetek jobb felderítéséből (is) adódik. Tavaly harmincan veszítették életüket kábítószer-túladagolás miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.