Moszkva: hegedű-Oscar és filmes díj

MTI
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két magyar művész is jelentős szakmai elismerést vehetett át hétfőn Moszkvában. Baráti Kristóf hegedűvirtuóz a VI. Paganini nemzetközi hegedűversenyen nyerte el a hegedűsök ötvenezer dolláros jutalommal járó „Oscar-díját”, a 2 in 1 filmfesztivál legjobb színészi alakításért járó elismerését pedig a Pál Adrienn című film főszerepéért Gábor Éva érdemelte ki.
Baráti Kristóf korábban több nagyobb versenyen megmérette magát, díjazott volt már a brüsszeli Erzsébet királynő nemzetközi hegedűversenyen és a párizsi Jacques Thibaud nemzetközi hegedűversenyen is. A moszkvai gála döntőjében egy Stradivari-mesterhegedűn neves nemzetközi zsűri előtt adta elő Paganini I. hegedűversenyét.
Kocsis Ágnes rendezése, a Pál Adrienn a 2 in 1 filmfesztiválon közönségsikert aratott, a főszereplőt megformáló Gábor Évát a zsűri egyhangú döntéssel választotta a legjobb színésznőnek. A Pál Adrienn világszerte számos szakmai elismerést zsebelt be; cannes-i versenyfilmként a legjobb kísérleti filmnek járó díjat, az operatőrök seregszemléjének számító bitolai filmfesztiválon most a zsűri különdíját nyerte el. A film magyarországi bemutatója januárra várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.