MSZOSZ: minden marad a régiben

Bákonyi Ádám
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 19–20-án tartja VII. kongresszusát a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Az eddigi jelek alapján nem várható jelentősebb változás az MSZP-hez közel álló konföderáció életében. A már hét hónapja működő jelölőbizottságnak a tagszervezetek nem tettek új javaslatokat a három válaszható vezető tisztségviselő személyére, az MSZOSZ elnöke így várhatóan Pataky Péter, alelnöke Hernádvölgyi Andrea, a gazdasági ellenőrző bizottság elnöke pedig Gróf Gabriella marad. A kongresszuson várhatóan elfogadják az elmúlt négy év beszámolóját és az új programot, amely lényegében megegyezik „az elmúlt húsz évben mondottakkal” – igaz, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban nemsokára kezdődő bértárgyalásokkal összefüggésben születhet egy-két aktuális határozat. A kongresszusra kivételesen nem az MSZP prominenseit, hanem a kormány valamelyik illetékesét hívnák meg.
Ismert, az MSZOSZ volt az, amely négyszázezer szórólap gyártásával, terjesztésével Medgyessy Péter volt kormányfő kampányát támogatta, Gyurcsány Ferenccel pedig 2006-ban legtöbb tagszervezete együttműködési megállapodást kötött. Noha az MSZOSZ-nek tett szocialista ígéretek – a 38 órás munkahét bevezetése, 300-400 ezer új munkahely teremtése, 25 százalékos béremelés – nem teljesültek, a konföderáció nem mondta fel a megállapodást. A legutóbbi választáson a konföderáció már nem írt alá közös nyilatkozatot az MSZP-vel, és szervezetileg nem vett részt a szocialisták kampányában. A döntést azzal magyarázták, hogy bár az MSZOSZ tagjai vállaltan baloldaliak, az elmúlt nyolc év kormányzati tevékenysége nem igazán felelt meg ennek az értékrendnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.